Jeśli lubicie słodkości, to te kulki przypadną Wam do smaku. Są z kaszy jaglanej, z dodatkiem masła orzechowego, miodu i polane czekoladą.
Kulki są delikatne, orzechowe i zupełnie nie przypominają smaku kaszy jaglanej. Myślę, że dzieciom też posmakują.
O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już wielokrotnie pisałam i takie kulki mogą zastąpić słodycze ze sklepu.
Ważne jest to aby gotować kaszę w mieszance wody i mleka dość długo – do rozgotowania kaszy. Potem trzeba ją zblendować i dobrze wystudzić , przed wymieszaniem z masłem orzechowym i miodem aby można było uformować zwarte kulki.
Dopełnieniem jest czekolada, biała i gorzka, w których obtaczamy kulki. Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi.
Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka,
¾ szklanki wody,
3-4 łyżki masła orzechowego,
Łyżka miodu,
Tabliczka gorzkiej czekolady,
Tabliczka białej czekolady,
Płatki migdałowe
Wykonanie
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w mieszance wody i mleka, na średnim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 20-25 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. Kasza powinna być tym razem rozgotowana czyli gotujemy ją trochę dłużej jak normalnie.
Ugotowaną kaszę blendujemy, studzimy i dodajemy do niej masło orzechowe i miód. Kasza powinna być zimna bo jeśli będzie gorąca to wtedy nie będzie można uformować kulek.
Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kulki i przekładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę- odrębnie białą i odrębnie gorzką. W lekko wystudzonych czekoladach obtaczamy kulki. Dodatkowo obsypujemy je płatkami migdałowymi. Zostawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz