Krewetki w pikantnym, zielonym curry z cukinią

Krewetki w takim pikantnym wydaniu, z zielonym curry i cukinią przyniosłam z imprezy urodzinowej koleżanki, z restauracji. Jadłam je i wiedziałam, że muszę powtórzyć w domu. Są pikantne, aromatyczne, takie jak lubię. Nie wiedziałam do końca jakie składniki są w tym daniu ale  zrobiłam je po swojemu i wyszły pyszne.

Czy też tak macie, że jak jesteście w lokalu i zamawiacie jakieś danie, które Wam smakuje, to od razu zastanawiacie się jak się je robi ? Co tam jest, jakie składniki…? Ja to nazywam u siebie już chorobą kulinarną. Na blogu jest trochę takich dań inspirowanych tym co jadłam w lokalu.

Do tych krewetek dodałam śmietanki, takiej jak do ubijania ale można dać mleczko kokosowe. Cukinia łagodzi pikanterię a kolendra i sok z limonki dopełniają smaku i aromatu. Pyszne danie na jesienno-zimową kolację.

Składniki:

500 g krewetek królewskich świeżych,

2 papryczki chili,

Kawałek imbiru – 2 cm,

2 łyżki zielonego curry,

1 średnia cukinia,

5 ząbków czosnku,

1 cebula,

Oliwa,

½ szklanki śmietanki 30 % lub mleczka kokosowego,

sól , pieprz do smaku

limonka, świeże listki kolendry

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Imbir obieramy i ścieramy na tarku.  Cebulę kroimy w małą kostkę.  Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  czosnek, cebulę, cukinię. imbir  i chilli. Mieszamy i dusimy chwilkę. Następnie  dodajemy  zielone curry, śmietankę/mleczko kokosowe, sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podajemy krewetki z  sokiem  z limonki i  świeżą kolendrą.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *