Krem z dyni i pieczonych pomidorów

Skoro mamy w pełni sezon dyniowy to u mnie nie może zabraknąć zupy z dyni.

Dzisiaj pyszna, aromatyczna zupa – krem z dodatkiem pieczonych pomidorów. Zupa jest  pikantna z aromatem imbiru więc jeśli chcecie dla dzieci podać, to proponuję dodać mniej papryczki chilli lub pominąć ją.

Zrobiło się trochę chłodno więc taka gęsta zupa  świetnie rozgrzewa i syci.

dsc_0068

Składniki:

700 g dyni zważonej bez  skórki

2 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,

1 cebula – średniej wielkości,

500 g  pomidorów,

Około 1  litra bulionu warzywnego,

1 łyżka masła,

Oliwa,

Parę listków świeżego tymianku,

1 papryczka chilli,

Kawałek imbiru – około 3 cm

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy  do 200 stopni.

Pomidory myjemy  i układamy  na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem – posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem świeżo zmielonym. Wstawiamy  do piekarnika i pieczemy  przez około 30 minut aż z pomidorów popęka skórka. Wyjmujemy i studzimy. Następnie zdejmujemy skórkę z pomidorów.

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w małe kawałki.

W garnku rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, cebulę, chilli pokrojoną w plasterki, ziemniaki, starty imbir  i dynię, obsmażamy  przez 4 minuty, następnie dodajemy   pomidory , doprawiamy  solą i pieprzem i jeszcze minutę podsmażamy.

Dodajemy wywar z warzyw i gotujemy przez około 20 minut.

Zupę miksujemy  na krem.

Podajemy  z ulubionymi dodatkami – u mnie z serkiem kozim i gęstą, kwaśną śmietaną.

dsc_0074 dsc_0078

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *