Curry z sezonowych warzyw

Dla wielbicieli curry mam dzisiaj propozycję na curry z sezonowych warzyw. Kalafior,  szparagi, cukinia, kwiaty cukinii, mleczko kokosowe i świeża kolendra do tego. Pyszne sezonowe jedzenie.

Jak pojawiają się polskie, sezonowe warzywa, to najlepszy czas na różne dania z ich dodatkiem. W tym roku pogoda i temperatura sprzyjają roślinom więc  mamy już mnóstwo świeżych warzyw. Jak wracam z pracy i chcę coś ciepłego zjeść na kolację, to dania z warzywami są najlepsze i do tego robi się je szybko. Ja lubię jak warzywa są al dente więc nie gotuję je długo. Raz dwa i mam lekką i pyszną kolację.

Składniki:

1 mały kalafior

1 mała cukinia,

Parę zielonych szparagów,

Kwiaty cukinii,

2 papryczki chilli,

Sok pomidorowy – 2 szklanki,

1  cebula,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki  curry,

½ puszki mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, chilli, cukinię, kalafior,  mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy szklanką wody , dodajemy sok pomidorowy, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut.

Po  około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, szparagi kwiaty cukinii, doprawiamy solą, pieprzem, curry i jeszcze gotujemy około 2 minuty.

Podajemy  warzywne  w curry ze świeżą kolendrą.

komentarze 2

  1. Czerwiec 15
    Odpowiedz

    Akurat dziś miałam ochotę na zupę w nieco innym wydaniu i mam. Chętnie spróbuję 🙂

  2. Brenia
    Czerwiec 15
    Odpowiedz

    🙂 bardzo się cieszę, proszę próbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *