Ciasto Galaretkowiec

Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich lubiących desery z galaretkami. Moje dzieci jak zobaczyły to ciasto pierwszy raz były po pierwsze zauroczone wyglądem a po drugie wyjątkowym smakiem. Dodam, że robi się je szybko a deser jest niesamowity : lekki, kolorowy i pyszny.

Ciasto Galaretkowiec

Ciasto Galaretkowiec

 

Składniki:

3 różne galaretki ( np. agrestowa, truskawkowa, cytrynowa)

1 duże opakowanie śmietany 18%

 1 szklanka mleka,

3 łyżki żelatyny,

5 łyżek cukru,

Wykonanie

Galaretki przygotowujemy dzień wcześniej. W trzech miskach rozrabiamy galaretki ( dajemy trochę mniej wody jak w przepisie na opakowaniu) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia każdą galaretkę  kroimy na małe kwadraty. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę – odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę wlewamy do miski i chwilę ubijamy z cukrem, następnie  dodajemy pokrojone galaretki, mleko z żelatyną  (chłodne) i mieszamy wszystko.

Formę na keks smarujemy masłem i przelewamy do niej masę śmietanowo-galaretkową; wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.  Smacznego!

Ciasto Galaretkowiec

Ciasto Galaretkowiec

komentarzy 20

  1. maga
    Maj 4
    Odpowiedz

    czy to mam być zwykła śmietana 18% czy taka śmietanka do zup i sosów 18% w kartonikach?

  2. ja robiłam ten deser na kremówce, ale nie dodawałam cukru. Jest pyszny:)))

  3. Brenia
    Maj 5
    Odpowiedz

    Śmietana jest taka jak do zup i sosów, duża porcja:)

  4. Duża porcja czyli 400gr? a czy można śmietanę zamienić na jogurt?

  5. kuchnia_breni
    Maj 6
    Odpowiedz

    Tak, 400g. Może być także jogurt naturalny zamiast śmietany

  6. ophaal
    Styczeń 13
    Odpowiedz

    to ciasto nazywa się salceson i od dawna je robię, jest pyszne

    • Brenia
      Styczeń 13
      Odpowiedz

      Piękna nazwa !! Pozdrawiam 🙂

  7. Agnieszka
    Listopad 26
    Odpowiedz

    Witam:) Czy żelatynę dodawac jeszcze do zimnego mleka i podgrzewac czy do goracego.?Jak dodalam do goracego to zrobily się grudki.Pozdrawiam i dziękuję za wspanialy przewodnik kulinarny.Agnieszka

  8. Brenia
    Listopad 26
    Odpowiedz

    żelatynę dodaję do gorącego mleka i dokładnie mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ale może miałaś żelatynę do rozpuszczania na zimno ? Trzeba sprawdzić na opakowaniu w jaki sposób rozpuszczamy tą konkretną żelatynę.
    Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂

  9. Agnieszka
    Listopad 27
    Odpowiedz

    Dziękuję, mimo malych przeciwnosci ciasto wyszlo pyszne i smakowalo calej rodzince.

  10. Brenia
    Listopad 27
    Odpowiedz

    cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Zapraszam po inne przepisy … nie tylko na słodkie 🙂

  11. katarzyna
    Luty 26
    Odpowiedz

    Witam zrobilam ale tak zgestniala ta biale galaretka ze szok brak info ze momentalnie zalewac.Tez grudki mi se zrobily a mieszlalam mikser nie rozdrobnil ale zrobie nowa polewe dzisiaj.Chyba powinny byc 3lyzczki zelatyny a nie lyzki??i tak mleka dolałam.

  12. Brenia
    Luty 29
    Odpowiedz

    powinno być, tak jak w przepisie 3 łyżki żelatyny. Jeśli chodzi o gęstnienie białej masy to trzeba wyczuć ten moment gęstnienia masy. Nie można tego robić jak mleko z żelatyną jest jeszcze za ciepłe.

  13. willy
    Luty 11
    Odpowiedz

    grodki mi sie robia

  14. Brenia
    Luty 12
    Odpowiedz

    To trzeba intensywnie i szybko mieszać wszystkie składniki…

  15. kasiak
    Maj 31
    Odpowiedz

    dałam 1l śmietany i 4 łyżki żelatyny i zupełnie nic się nie ścinało podczas mieszania i przekładania do formy – super fajny i leciutki deser na upały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *