Chleb pszenny na zaczynie z drożdży z czarnuszką

Chleb domowy, tym razem na zaczynie drożdżowym to pyszne, białe i puszyste pieczywo. Jest to ulubione pieczywo mojego Syna, który zjada je jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków. Tak też było i tym razem – zjadł połowę z jednego bochenka. Z różnych potraw, które zrobiłam w niedzielę, ten chleb był najpopularniejszy.

Jest to chleb, tym razem na zaczynie drożdżowym, który przygotowujemy wcześniej i zostawiamy do fermentacji na 12 godzin. Jeśli będziecie planować upieczenie takiego chleba na Święta ( ja planuję), to musicie zacząć od zaczynu i zrobić go 23 grudnia wieczorem i rano w wigilię upiec chleb. Taki chleb najlepszy jest świeży dlatego proponuję zrobić go w tym właśnie terminie. Zaręczam, że nie pożałujecie tego bo chleb jest puszysty, miękki, pachnie cudnie czarnuszką i na świątecznym stole posmakuje wszystkim. Czarnuszki nie daję dużo bo jest bardzo aromatyczna, tak parę ziarenek ale zapach chleba jest wtedy niesamowity.

Ważną czynnością w przygotowywaniu tego chleba jest przekładanie ciasta w trakcie rośnięcia. Robimy to zwilżonymi w wodzie dłońmi, przekładając ciasto od brzegów do środka. Tak robimy ze trzy razy w trakcie rośnięcia ale chleb będzie puszysty i będzie mieć fajne dziurki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Zaczyn

250 g mąki pszennej typ 750

3 g drożdży świeżych

250 ml letniej wody

Ciasto:

600 dag maki pszennej typ 750

300 ml letniej wody

10g drożdży świeżych

2 łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki

Sposób przygotowania

Wcześniej przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12   godzin, w temperaturze pokojowej do fermentacji.

Po tym czasie przystępujemy do przygotowania właściwego ciasta na chleb.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy aż będą płynne.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dajemy sól, rozpuszczone drożdże z wodą, następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy   ciasto, około 7-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką ciasto.

Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Dodatkowo w połowie rośnięcia zwilżoną dłonią naciągamy każdy bok ciasta do środka – robimy to 3 razy. Ta czynność spowoduje, że jest puszysty i ma takie fajne dziurki.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części, formujemy chleby ( ja zrobiłam jeden podłużny i jeden okrągły) i układamy w koszykach. A jeśli nie mamy koszyków to w blaszce.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 – 50 minut. Ja przełożyłam swoje chlebki z koszyków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostrym nożem zrobiłam nacięcia i posypałam mąką.

Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni i z wodą do parowania w środku piekarniku przez ok. 45 minut.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *