Cavatelli z krewetkami i cukinią

Domowy makaron nie ma sobie równych. Jeśli debiutujecie z domowych makaronach, to cavatelli będą idealne na początek. Przepis przyniosłam z warsztatów z Cristiną Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool . Robi się go prosto, z semoliny, wody i soli. Ja zrobiłam z krewetkami i cukinią i wyszły znakomite.

Składniki na pastę dla 3 osób

200 g  semoliny,

100 g wody

Sól

400 g krewetek królewskich świeżych,

1 papryczka chili,

1 średnia cukinia,

4 ząbki czosnku,

Oliwa,

1/3 szklanki białego wina,

Łyżka masła,

sól , pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy pastę.

W misce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i wodą do uzyskania spójnego ale dość  twardego ciasta . Wyrabiamy następnie na desce do momentu aż ciasto będzie kremowe. Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą  i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.

Po tym czasie robimy kluseczki z ciasta. Odkrawamy kawałek ciasta i rolujemy na wałek – dość cienki. Następnie kroimy małe kawałki, robimy z nich kulkę i nożem, sprawnym ruchem rolujemy ciasto do siebie. Gotujemy kluseczki, około 2 minut od wypłynięcia kluseczek.

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, masło dodajemy  czosnek, cukinię  i chilli. Mieszamy i dusimy chwilkę. dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 4 -5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gotowe cavatelli dajemy do krewetek, mieszamy, podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem.

 

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *