Buraczki w ziołowej zalewie

Koniec lata i jesień to wspaniała pora, kiedy można zajadać się warzywami w każdej postaci. Tym razem proponuję buraczki w  zalewie ziołowej z octem . Wspaniale pasują np. do sałatki z rukolą i serkiem kozim ( przepis postaram się podać za parę dni) , jako przystawka do mięs i wędlin na zimno, surówka do obiadu albo do kanapek. Doskonale smakują też inne warzywa przyrządzane w podobny sposób –  cukinia, dynia prowansalska. Wystarczy lekka wariacja z proporcją zalewy albo ziołami i za każdym razem inaczej smakuje. Ja użyłam buraczków ćwikłowych z Gospodarstwa Majlertów –  miniaturowych i podłużnych.

9763469072_29b6953d47_o

Składniki:

ok. 0,5 kg buraczków ćwikłowych

2 ząbki czosnku

150- 200 ml oleju

3-4 łyżki octu spirytusowego 10%

tymianek, rozmaryn – szczypta suszonych lub małe gałązki świeżych ziół

kilka ziaren czarnego pieprzu

kawałek papryki chili lub płatki suszonej chili

łyżeczka cukru

Wykonanie

Buraczki myjemy,   przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i przez 40 minut pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu i obraniu kroimy w grubsze plastry np. 3-5 mm. Do naczynia wkładamy pokrojone buraczki i dodajemy pokrojony czosnek i zioła – chili, tymianek, rozmaryn, pieprz. Zalewamy olejem i dodajemy ocet. Doprowadzamy do zagotowania buraczków w tej zalewie i gotujemy przez kilka minut ( 10-15). W tym czasie dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w zalewie. Po wystudzeniu zamykamy wszystko w słoiku, przez 2-3 dni można przechowywać poza lodówką, potem bezpieczniej trzymać w lodówce. A najlepiej zjadać czym prędzej.

9763678406_e543e8afc9_o

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *