Zupa pieczarkowa z łazankami

Nadrabiam zaległości z zup bo mam sygnały, że za mało  zup jest na blogu, szczególnie takich tradycyjnych, lubianych i gotowanych często.

Zupa pieczarkowa, to jedna z powszechnie lubianych zup. Moje dzieci, co prawda nie były jej miłośnikami ale ja lubię pieczarkową.

Robię ją z podsmażanych wcześniej pieczarek z cebulką – koniecznie na maśle bo wtedy pieczarki mają bardzo dobry smak. Do takiej zupy dodaję różne kluseczki
( łazanki, świderki…), śmietanę i koniecznie dużo natki pietruszki.

 DSC_0714

Składniki

3 litry wody,

2 dość duże marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

Kawałek selera,

300 g pieczarek,

2 łyżki masła – najlepiej klarowanego,

1 cebula,

1 małe opakowanie śmietanki 18%,

½ opakowania makaronu łazanki,

Natka pietruszki

Sól, pieprz,

Wykonanie

Warzywa myjemy, obieramy  ( marchew, pietruszkę, seler ) i ścieramy na tarku na dużych oczkach . W dużym garnku  zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa i gotujemy około 10 minut.

W tym czasie, na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi w plasterki – smażymy około 7 minut. Następnie dodajemy podsmażone do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut.

Kluseczki łazanki ( lub inny makaron) gotujemy odrębnie  zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jak  warzywa się  ugotują   dodajemy śmietanę i  już nie gotujemy tylko mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną natkę pietruszki  doprawiamy solą, pieprzem.

DSC_0732 DSC_0719

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.