To jedna z naszych ulubionych zup. Jest to też jedna z zup, która była w stałym zestawie moich dzieci. Jak byli mali to jadali tylko zupy z tego zestawu czyli rosół, barszcz, pomidorowa, fasolowa i ogórkowa. Robię ją z domowych, kwaszonych ogórków na wywarze warzywnym z dodatkiem ziemniaków, śmietany i koperku.
Już kiedyś pisałam Wam, że zupy robię bez dodatku mięsa ( poza paroma – rosół, fasolowa, kapuśniak) tylko na wywarze z warzyw. Takie zupy są lżejsze i smakują wybornie.
Jest to zupa, którą można gotować cały rok ale jesienią i zimą smakuje wyjątkowo. Można powiedzieć, że jestem uzależniona od zup; są pożywne, gorące a ogórkowa z dodatkiem domowych kiszonych ogórków, ziemniaków, marchewki i zabielona śmietaną jest rozgrzewająca i super kwaśna.
Składniki na 6 osób
3 litry wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
Mały kawałek selera,
1 por,
4 ziemniaki,
5 kwaszonych ogórków – najlepiej domowych,
Śmietana 18 %,
Sól, łyżka przyprawy maggi,
Łyżka posiekanego koperku,
Wykonanie
Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiszone ogórki ścieramy na tarku na grubych oczkach ( nie obieramy ze skórki).
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa, ziemniaki i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora. Resztę gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dajemy kiszone, starte ogórki i gotujmy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujemy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, przyprawą maggi i dodajemy pokrojony drobno koperek.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂