Zupa krem z zielonych szparagów i młodego pora

Sezonowa, ze świeżymi, młodymi warzywami  zupa.  Jest kremowa, zielona i sycąca. Jest prosta i szybka do przygotowania a smakuje wybornie. Młode pory dodają wyjątkowego smaku zupie a feta, oliwa i świeżo zmielony pieprz dopełniają aromatu. O tej porze roku taka zupa jest najlepsza.

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów,

1-2 młode pory

1 litr bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

2  ziemniaki,

1 cebula

oliwa z oliwek,

2 łyżki masła,

sól, pieprz,

Feta

szczypta gałki muszkatołowej,

śmietana

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki.

Pory myjemy, odcinamy jasną cześć, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  maśle i oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, pory, czosnek i podsmażamy  wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.

Dodajemy   bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem . Podajemy z fetą i polewamy oliwą.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.