Zupa krem z białych szparagów

 

Sezon szparagowy mamy w pełni więc  korzystajmy ile tylko się da bo to krótki sezon. U mnie szparagi są codziennie w różnych wersjach, jestem ich wielbicielką.

Dziś mam propozycję na zupę krem z białych szparagów. Robię ja na wywarze z warzyw ale może też być wywar na kurczaku. Jako dodatek proponuję kawałki suszonych pomidorów wraz z oliwą aromatyczną z tych pomidorów. Zielonym dodatkiem może być świeży tymianek lub bazylia, co tam lubicie.

Składniki:

Pęczek białych szparagów,

1 litr bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

2 duże  ziemniaki,

1 duża cebula

oliwa z oliwek,

2 łyżki masła,

½ szklanki białego wina,

sól, pieprz,

plasterki suszonych pomidorów,

Oliwa z pomidorów

Wykonanie:

Przygotowujemy wcześniej  wywar z warzyw.

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, obieramy delikatnie i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  maśle i oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, czosnek i podsmażamy  wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.  Dodajemy białe wino,  bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Blendujemy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z plasterkami suszonych pomidorów i oliwą z pomidorów.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.