Sezon szparagowy mamy w pełni więc korzystajmy ile tylko się da bo to krótki sezon. U mnie szparagi są codziennie w różnych wersjach, jestem ich wielbicielką.
Dziś mam propozycję na zupę krem z białych szparagów. Robię ja na wywarze z warzyw ale może też być wywar na kurczaku. Jako dodatek proponuję kawałki suszonych pomidorów wraz z oliwą aromatyczną z tych pomidorów. Zielonym dodatkiem może być świeży tymianek lub bazylia, co tam lubicie.
Składniki:
Pęczek białych szparagów,
1 litr bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki,
1 duża cebula
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła,
½ szklanki białego wina,
sól, pieprz,
plasterki suszonych pomidorów,
Oliwa z pomidorów
Wykonanie:
Przygotowujemy wcześniej wywar z warzyw.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, obieramy delikatnie i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, czosnek i podsmażamy wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się. Dodajemy białe wino, bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Blendujemy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z plasterkami suszonych pomidorów i oliwą z pomidorów.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz