Zupa krem z białych szparagów

W tym roku zdecydowanie aktywnie wykorzystuję sezon szparagowy. Występują u nas na śniadania, obiad oraz kolację. Do tej pory jednak występowały w wersji 'stałej’. Tym razem postanowiłam przygotować pyszny biały krem ze szparagów.  Mam nadzieję, że zdążycie spróbować jeszcze w tym sezonie.

Składniki na  4 porcje:

1 pęczek białych szparagów (ok 0,5kg)

1 cebula

1 duży ziemniak

1 korzeń pietruszki

ok 1 litr bulionu warzywnego

łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

małe opakowanie gęstej śmietany do zup

Wykonanie:

Obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy  do nich wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na patelni cebulę, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka oraz pietruszkę. Całość zalewamy  bulionem i gotujemy  do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy  na jednolity w konsystencji krem. Przyprawiamy – trochę gałki muszkatołowej, soku  z cytryny i inne przyprawy do smaku.

Zupę możemy  dodatkowo zabielić gęstą, kwaśną śmietaną dodając  ją na samym końcu po zblendowaniu całości. Ilość bulionu można zmniejszać lub zwiększyć według własnych preferencji.
Ja podałam z prażonym ziarnami słonecznika i kawałkami surowych szparagów. Tak – nie bójcie się jeść surowych szparagów. Ale dodatki mogą być przeróżne- prażone płatki migdałów, grzanki o aromacie ziołowym lub czosnkowym albo jeszcze coś innego a smacznego .

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.