W tym roku zdecydowanie aktywnie wykorzystuję sezon szparagowy. Występują u nas na śniadania, obiad oraz kolację. Do tej pory jednak występowały w wersji 'stałej’. Tym razem postanowiłam przygotować pyszny biały krem ze szparagów. Mam nadzieję, że zdążycie spróbować jeszcze w tym sezonie.
Składniki na 4 porcje:
1 pęczek białych szparagów (ok 0,5kg)
1 cebula
1 duży ziemniak
1 korzeń pietruszki
ok 1 litr bulionu warzywnego
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
małe opakowanie gęstej śmietany do zup
Wykonanie:
Obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich wcześniej pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na patelni cebulę, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka oraz pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy na jednolity w konsystencji krem. Przyprawiamy – trochę gałki muszkatołowej, soku z cytryny i inne przyprawy do smaku.
Zupę możemy dodatkowo zabielić gęstą, kwaśną śmietaną dodając ją na samym końcu po zblendowaniu całości. Ilość bulionu można zmniejszać lub zwiększyć według własnych preferencji.
Ja podałam z prażonym ziarnami słonecznika i kawałkami surowych szparagów. Tak – nie bójcie się jeść surowych szparagów. Ale dodatki mogą być przeróżne- prażone płatki migdałów, grzanki o aromacie ziołowym lub czosnkowym albo jeszcze coś innego a smacznego .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz