Brrr… Ale zimno się zrobiło. Nie wiem jak Wy ale dla mnie w taki zimny dzień najlepsza jest gorąca, syta zupa, która rozgrzewa i szybko zaspokaja głód. Teraz, w zimie dobre są zupy z naszych rodzimych warzyw : ziemniaków, pora, marchewki, buraków itp. Jak wracam z pracy to na kolację nie ma nic lepszego od gorącej, gęstej i aromatycznej zupy.
Dzisiaj zupa, która jest mocno kremowa, z porów, jabłek i paru ziemniaków. Dodałam do niej trochę gałki muszkatołowej, pikantnego pieprzu Cayenne i pyszne, aromatyczne grzanki w aromacie tymiankowym. Jabłka powinny być lekko winne, przez co dodają zupie delikatnej kwasowości ale też słodyczy.
Na zimowe chłody zupa jak znalazł.
Składniki:
2 duże pory,
3 ziemniaki średniej wielkości,
1 cebula,
2 jabłka,
2 ząbki czosnku
1l bulionu warzywnego lub jak ktoś woli mięsnego,
sól i pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu Cayenne,
oliwa z oliwek
łyżka masła
Grzanki:
parę kromek chleba,
starty ser mozarella,
oliwa, 2 ząbki czosnku,
tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Por, jaśniejszą część myjemy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i jabłka dajemy do garnka, gdzie wcześniej roztapiamy masło i oliwę i podsmażamy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Po około 10 minutach smażenia, dodajemy bulion i gotujemy wszystko około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i blend ujemy. Jeśli zupa jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu. Na koniec doprawiamy jeszcze gałką muszkatołową i pieprzem Cayenne.
W misce mieszamy wyciśnięty czosnek z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Kromeczki chleba kroimy na małe kwadraty. Każdy kawałek chlebka smarujemy mieszanką z oliwą, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Podajemy krem z gorącą i aromatyczną grzanką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz