Zupa Curry z cukinią i krewetkami

 

Bardzo aromatyczna i  rozgrzewająca zupa curry z dodatkiem cukinii i krewetek. Na zimowe chłody idealna. Ja jestem wielbicielką zup, szczególnie w zimie lubię je przygotowywać w różnych wersjach.

Ta zupa jest z dodatkiem cukinii, chilli, imbiru i mojej ulubionej pasty curry, zielonej. Są też krewetki, które wcześniej lekko podsmażyłam na maśle z ząbkiem czosnku.  Dodałam też sok pomidorowy, mleczko kokosowe i zapewniam Was, że smak jest taki, że długo nie można o nim zapomnieć.

Składniki:

1 średnia cukinia,

1  papryczka chilli,

4 ząbki czosnku,

1 średnia cebula,

Szklanka soku pomidorowego,

Szklanka mleczka kokosowego,

Kawałek imbiru – 2 cm,

200 g świeżych krewetek,

2 łyżki zielonego curry,

Świeże listki natki pietruszki/kolendry,

Sól, pieprz,

Oliwa

Wykonanie

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek,  cukinię, chilli, starty imbir, pastę curry, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, przykrywamy  i gotujemy około 10 minut.

Krewetki  świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Podsmażamy 2 minuty na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.

Dodajemy do zupy  sok z pomidorów, mleczko kokosowe i zagotowujemy 3 minuty, następnie dodajemy  krewetki, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około  3 minut.

Podajemy ze świeżą kolendrą/ natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.