Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa curry z dodatkiem cukinii i krewetek. Na zimowe chłody idealna. Ja jestem wielbicielką zup, szczególnie w zimie lubię je przygotowywać w różnych wersjach.
Ta zupa jest z dodatkiem cukinii, chilli, imbiru i mojej ulubionej pasty curry, zielonej. Są też krewetki, które wcześniej lekko podsmażyłam na maśle z ząbkiem czosnku. Dodałam też sok pomidorowy, mleczko kokosowe i zapewniam Was, że smak jest taki, że długo nie można o nim zapomnieć.
Składniki:
1 średnia cukinia,
1 papryczka chilli,
4 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
Szklanka soku pomidorowego,
Szklanka mleczka kokosowego,
Kawałek imbiru – 2 cm,
200 g świeżych krewetek,
2 łyżki zielonego curry,
Świeże listki natki pietruszki/kolendry,
Sól, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, cukinię, chilli, starty imbir, pastę curry, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy około 10 minut.
Krewetki świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Podsmażamy 2 minuty na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.
Dodajemy do zupy sok z pomidorów, mleczko kokosowe i zagotowujemy 3 minuty, następnie dodajemy krewetki, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 3 minut.
Podajemy ze świeżą kolendrą/ natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz