Zupa brokułowa

Pyszna i pożywna zupa z brokuła, z ziemniakami i warzywami w plasterkach. Jest pyszna, aromatyczna i dokonała na zimowe chłody. Zupy to moje ulubione dania i jadam je nie tylko na obiad ale też na śniadanie czy kolację.
Ta jest jedną z moich ulubionych bo jest syta, z dodatkiem ziela i liścia laurowego nabiera pysznego aromatu i koniecznie dużo koperku i natki pietruszki trzeba dodać.

Składniki:

Około 2 litrów  wrzącej wody,

2  marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

1 mały por,

Kawałek selera,

1 duży ziemniak,

1 mały lub pół większego brokuła,

Ząbek czosnku,

3 ziela angielskie, 2 listki laurowe,

2 łyżki masła – najlepiej klarowanego,

150 ml śmietany 18%,

Koperek, natka pietruszki,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Warzywa myjemy, obieramy  ( marchew, pietruszkę, seler, ) i kroimy w plasterki . Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w paski, podobnie czosnek.
W dużym garnku  podsmażamy około 5 minut na  maśle  wszystkie warzywa, mieszając je aby nie przypaliły się. Gorącą wodę wlewamy do warzyw  dodajemy  sól, ziele, liść i gotujemy około 15 minut.

Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki. Dodajmy do zupy i gotujemy jeszcze 7 minut. Na koniec zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę i koperek i zagotowujemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.