Pyszna i pożywna zupa z brokuła, z ziemniakami i warzywami w plasterkach. Jest pyszna, aromatyczna i dokonała na zimowe chłody. Zupy to moje ulubione dania i jadam je nie tylko na obiad ale też na śniadanie czy kolację.
Ta jest jedną z moich ulubionych bo jest syta, z dodatkiem ziela i liścia laurowego nabiera pysznego aromatu i koniecznie dużo koperku i natki pietruszki trzeba dodać.
Składniki:
Około 2 litrów wrzącej wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
1 mały por,
Kawałek selera,
1 duży ziemniak,
1 mały lub pół większego brokuła,
Ząbek czosnku,
3 ziela angielskie, 2 listki laurowe,
2 łyżki masła – najlepiej klarowanego,
150 ml śmietany 18%,
Koperek, natka pietruszki,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Warzywa myjemy, obieramy ( marchew, pietruszkę, seler, ) i kroimy w plasterki . Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w paski, podobnie czosnek.
W dużym garnku podsmażamy około 5 minut na maśle wszystkie warzywa, mieszając je aby nie przypaliły się. Gorącą wodę wlewamy do warzyw dodajemy sól, ziele, liść i gotujemy około 15 minut.
Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki. Dodajmy do zupy i gotujemy jeszcze 7 minut. Na koniec zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę i koperek i zagotowujemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz