Dzisiaj mam coś dla miłośników naleśników – w wersji wytrawnej.
Naleśniki ziołowe czyli z dodatkiem startej cukinii, natki pietruszki i koperku. Wyśmienite, aromatyczne i pulchne naleśniki podane z sadzonymi jajkami zapieczonymi z serem mozarella i z dodatkami, które lubimy – pomidor, cebulka, sałata, papryka….. Można również dodać podsmażone plasterki boczku.
Pyszne i bardzo syte danie na śniadanie lub ciepła kolację.
Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej,
sól,
1 szklanka gazowanej wody,
1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
½ małej cukinii,
Łyżka posiekanej natki pietruszki,
Łyżka posiekanego koperku,
Farsz:
2 jajka na 1 naleśnik,
Pomidory,
1 cebula szalotka
Trochę oleju,
15 dag sera mozarella
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku – na grubych oczkach.
Przygotowujemy naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Do ciasta dodajemy startą cukinię, natkę pietruszki, koperek i mieszamy dokładnie- jeśli jest zbyt gęste dodajemy wody gazowanej a jeśli zbyt rzadkie, to trochę mąki.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy olejem i za pomocą chochli wlewamy porcję ciasta – u mnie była duża patelnia; smażymy z dwóch stron – po około 2 minuty.
Przygotowujemy farsz do naleśników. Jajka wylewamy na roztopione masło, posypujemy starym serem mozarella i smażymy pod przykryciem około 3 – 4 minut.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy sadzone jajka z serem, dodajemy cebulkę, pomidor – co tam lubimy – zwijamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz