Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i piersią kurczaka

Takie dania zapiekane w jednym garnku bardzo lubimy. Są łatwe do przygotowania a pieczenie w jednym naczyniu różnych smaków i przypraw sprawia, że aromaty mieszają się a jednocześnie łączą i potrawa ma wyjątkowy smak.
Tym razem zapiekłam w jednym garnku ziemniaki, pieczarki i piersi kurczaka zagrodowego. Dodałam do tego tymianek, czosnek, sok z cytryny i ser mozarella.
Piersi z kurczaka włożyłam wcześniej do zaprawy i przechowałam w lodówce 1 godz. Ziemniaki ugotowałam tak aby były lekko twarde a pieczarki podsmażyłam. Na koniec wszystko ułożyłam w garnku – ziemniaki, pieczarki, mięso i doprawiłam przyprawami i ziołami.

ziemk-004

Składniki:

2 piersi kurczaka zagrodowego

sól, pieprz

parę gałązek świeżego tymianku,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

oliwa

sok z cytryny

1 cytryna

4 ząbki czosnku,

Około ½ kg ziemniaków,

30 dag pieczarek,

Olej rzepakowy do smażenia,

Ser mozarella

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy tak aby były lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki i smażymy około 10 minut na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Zaprawa do mięsa: W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, łyżeczkę suszonego tymianku.

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kotlety, myjemy i doprawiamy solą, pieprzem a następnie wkładamy do miski i zalewamy zaprawą, tak aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte sosem z oliwy.
Tak przygotowane piersi przygotowujemy wcześniej i przechowujemy w lodówce 1 godz.

Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy piersi około 3 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W większym naczyniu układamy ziemniaki ( jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki), solimy solidnie, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sok z ½ cytryny polewamy olejem i mieszamy. Na to dajemy usmażone pieczarki, następnie grillowane kawałki kurczaka i na całość listki świeżego tymianku. Pieczemy w piekarniku około 20 minut. Po tym czasie posypujemy mięso startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 10 minut aby ser się zapiekł.
Podajemy z sosem z gęstego jogurtu naturalnego i sałatką.

ziemk-011 ziemk-014

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 6 grudnia
    Odpowiedz

    Właśnie czegoś takiego szukałem na dzisiejszy obiadek :]]

    • Brenia
      6 grudnia
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że obiadek wyszedł i smakował 🙂

  2. Jusia
    29 lutego
    Odpowiedz

    Genialny przepis! 🙂 Wypróbowałam i wyszło wyśmienicie:) Pozdrawiam i ściskam 🙂

  3. Brenia
    29 lutego
    Odpowiedz

    Dziękuję i cieszę się, że danie smakowało. To jest też jedno z moich ulubionych dań .

    Pozdrawiam serdecznie !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.