W ramach eksperymentów kulinarnych z łączeniem różnych smaków, przygotowałam zawijańce z indyka z aromatycznym pesto bazyliowo-pietruszkowym oraz z buraczkami w zalewie. Takie buraczki już Wam proponowałam (klik) ale tym razem dałam je do mięsa z indyka. Eksperyment się powiódł bo wyszły pyszne, lekkie, pachnące i kolorowe kawałki mięsa. Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Można je podać z ryżem lub na sałacie.
Składniki:
Kotlety z indyka 6 sztuk,
Pesto z pietruszki i bazylii – 3 łyżki,
Sól, pieprz,
1 mała śmietana
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Płaty z indyka myjemy, suszymy i delikatnie rozbijamy przez folię, doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy pesto. Pesto przygotowujemy według tego przepisu ale dodatkowo dodajemy ½ pęczka świeżej bazylii i miksujemy.
Na tak przygotowane kotlety nakładamy buraczki, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką . Tak przygotowane zawijańce smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ½ szklanki wody i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę doprawioną solą i pieprzem i dusimy jeszcze 10-15 minut..
Bardzo fajnie nadziane, ciekawy pomysł 🙂
Dziękuję. A nadzienie było smaczne i kolorowe.