Ziemniaczano -warzywna zapiekanka to idealny, szybki obiad na taki dzień, kiedy nie mamy ochoty na mięso, ani na długie stanie w kuchni.
Natomiast jeśli mamy po świętach resztki mięsa i wędlin i nie wiemy jak je spożytkować aby się nie zepsuły, to taka zapiekanka z dodatkiem podsmażonego mięsa będzie smaczną i kolorową odmianą od dań świątecznych.
Składniki:
6 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),
1 cebula,
2 marchewki,
kawałek selera
1 papryka czerwona,
2 ząbki czosnku,
1/2 dużego brokuła lub 1 mały
1 szklanka śmietany „18”,
2 jajka
kostka twardego sera mozarella ,
mała kostka sera feta
olej,
sól,
pieprz,
ostra papryka,
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, wstawiamy do wody i gotujemy. Marchewkę kroimy na małe talarki, selera i paprykę w paski. Brokuła gotujemy w osobnym garnku około 2 minut od momentu jak zacznie się gotować( nie może być rozgotowany) i odcedzamy. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, następnie dodajemy warzywa: marchew, seler, paprykę i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry. Połowę z nich wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, kładziemy podsmażone warzywa i na koniec brokuł. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą ostrej papryki a na koniec posypujemy rozkruszonym serem feta. Wierzch wykładamy następną warstwą ziemniaków, ponownie przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, ziołami i polewamy zapiekankę. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki sypiemy ją grubo startym serem mozarella. Wyjmujemy, gdy ser się całkiem roztopi i zarumieni.
Uwielbiam takie zapiekanki 🙂
bardzo smaczna zapiekanka 🙂