Pyszna, aromatyczna propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla miłośników bezmięsnego i bezglutenowego dania.
Ostatnio eksperymentuję trochę z przygotowywaniem naleśników z różnych mąk. Uważam, że można je robić nie tylko z mąki pszennej. Dobra jest mąka gryczana – moja ulubiona to biała, ryżowa, kukurydziana, owsiana. Podczas ostatniego pobytu w moim rodzinnym mieście kupiłam w zaprzyjaźnionym młynie te różne mąki i robię z nich zarówno naleśniki na słono jak też na słodko.
Dzisiaj zapiekanka z naleśników z białej mąki gryczanej. Nadziałam naleśniki podsmażoną cukinią z chilli,, czosnkiem i serem kozim. Pokroiłam każdy kawałek naleśnika na mniejsze części i zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym.
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki gryczanej białej,
1 szklanka lekko gazowanej wody,
2 jajka,
Szczypta soli
Farsz:
1 cukinia,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
100 g sera koziego,
Sól, pieprz,
Oliwa
Sos pomidorowy,
300 ml sosu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka oregano,
sól, pieprz,
100 g sera mozarella – jak do pizzy
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy lekko gazowaną wodę, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek w plasterkach i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy startą cukinię, pokrojoną w paski chilli i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy pokruszony ser i doprawiamy do smaku solą, pieprzem– mieszamy całość.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę wlewamy sos pomidorowy. Każdy naleśnik kroimy na mniejsze kawałki i układamy w sosie pomidorowym – na wierzchu częścią z farszem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie dodajemy na wierzch starty ser mozarella i pieczemy jeszcze 10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz