Zalewajka to prosta, polska zupa na bazie dobrego żuru, z dodatkiem ziemniaków, grzybów i boczku. Ja dodałam jeszcze marchew.
Zalewajka nie wymaga wiele pracy a efekt jest bardzo pyszny. Żurek może być kupiony w butelce) ale możecie też zrobić swój, własny, domowy. Przygotowanie takiego żurku nie jest ani trudne ani pracochłonne. Na blogu jest przepis.
Myślę, że warto ją sobie przypomnieć i wprowadzić do domowego menu.
Jest to bardzo aromatyczna, sycącą zupa i świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni.
Składniki ( na 4 osoby):
2 litry wody
2 ząbki czosnku,
1 marchew,
2 liście laurowe,
1 cebula,
Parę grzybów ( 4-5) – ja miałam suszone podgrzybki,
Parę ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz,
żur – ja mam swój,
parę plasterków boczku,
1 mała śmietana do zupy 18 %
5 średnich ziemniaków,
Wykonanie
Grzyby suszone płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i po chwili odcedzamy.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski grzyby, solimy. Wszystko gotujemy do miękkości ziemniaków.
Następnie dodajemy żurek, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko.
Zagotowujemy żurek.
Na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do zalewajki, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec zabielamy śmietaną,
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz