Udziec z indyka jest mięsem delikatnym i można z niego zrobić różne, dobre potrawy. Ja kupuję udźce już bez kości, wyczyszczone, w formie płatów. Przy przygotowywaniu dań z udźca ważne jest to, aby wcześniej je nasolić ( będzie kruche) i piec krótko w dużej temperaturze aby nie wyschło ale szybko się upiekło.
Dzisiaj proponuję udźce z farszem grzybowo-rozmarynowym. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię łączyć grzyby z rozmarynem – pyszny, aromatyczny duet. Mięso z takim farszem jest soczyste i pachnie grzybami i rozmarynem. Z rozmarynem proszę uważać bo jest bardzo aromatyczny i można przesadzić z aromatem. Ja dodaję najpierw parę listków ( jeśli świeży to małą gałązkę ) i jeśli jest mało dodaję jeszcze trochę.
Składniki dla 4 osób:
Udźce z indyka – 2 sztuki bez kości
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Gałązka rozmarynu, lub suszony
1 mała cebula,
5 dag suszonych podgrzybków,
4 łyżki śmietany,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku – tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.
W tym czasie przygotowujemy grzyby. Wcześniej grzyby płuczemy, zalewamy gorącą wodą i moczymy ½ godz.
Grzyby wymoczone gotujemy 15 minut a następnie odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Po chwili dodajemy pokrojone w nieduże paski grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy rozmaryn ( dajemy parę listków) sól i pieprz.
Na każdy udziec nakładamy grzyby i zwijamy w kopertę. Gotowe koperty mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1 szklankę wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30 -40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietanę i dajemy ponownie do piekarnika i dusimy do czasu aż śmietana zacznie kipieć. Mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z sałatką, ziemniakami itd.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz