Jest to propozycja dla miłośników mięsa z nutą słodyczy. Teraz kiedy nie mamy jeszcze świeżych owoców, morela suszona jest dobrym dodatkiem do mięsa. Jest jednocześnie lekko kwaskowa więc do indyka jest super. Ponadto udziec jest mięsem delikatnym więc do środka dałam po trochę masła co spowodowało, że mięso jest soczyste.
Dodatkowo doprawiłam całość tymiankiem i do pieczenia dodałam trochę białego wina. Mięso wyszło aromatyczne, soczyste i delikatnie słodkawe.
Po obiedzie zostało jeszcze trochę mięsa więc następnego dnia było idealne jako wędlina do kanapki.
Jest to też propozycja dla będących na diecie bo często mięso z indyka jest w jadłospisie i nie mamy pomysłu jak je przygotować. Wtedy nie musimy dodawać masła do środka i będzie dietetyczne.
Składniki dla 6 osób:
Udźce z indyka – 2 sztuki bez kości
Suszona morela – kilka sztuk,
½ szklanki białego wina,
½ szklanki bulionu warzywnego,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
Łyżka płaska suszonego tymianku,
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
2 łyżki masła,
Wykonanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (szczyptą – resztę zostawiamy na posypanie na wierzchu); tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.
Następnie na każdy udziec nakładamy masło wraz z suszoną morelą ( kawałki masła dajemy na mięso a na to morele), zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i podlewamy ½ szklanki białego wina i ½ szklanki bulionu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40 minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa. Mięso wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz