Udźce z indyka faszerowane morelą

Jest to propozycja dla miłośników mięsa z nutą słodyczy. Teraz kiedy nie mamy jeszcze świeżych owoców,  morela suszona jest dobrym dodatkiem do mięsa. Jest jednocześnie lekko kwaskowa więc do  indyka jest super. Ponadto udziec   jest  mięsem delikatnym  więc do środka dałam po trochę masła co spowodowało, że mięso jest soczyste.

Dodatkowo doprawiłam całość tymiankiem i do pieczenia dodałam trochę białego wina. Mięso wyszło aromatyczne, soczyste i delikatnie słodkawe.

Po obiedzie zostało jeszcze  trochę mięsa więc następnego dnia było idealne jako wędlina do kanapki.

Jest to też propozycja dla będących na diecie bo często mięso z indyka jest w jadłospisie i  nie mamy pomysłu jak je przygotować. Wtedy nie musimy dodawać masła do środka i będzie dietetyczne.

DSC_0031 DSC_0041

Składniki dla 6 osób:

Udźce z indyka – 2 sztuki  bez kości

Suszona morela – kilka sztuk,

½ szklanki białego wina,

½ szklanki bulionu warzywnego,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

Łyżka płaska suszonego tymianku,

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,

2 łyżki masła,

Wykonanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą,  pieprzem i  tymiankiem (szczyptą – resztę zostawiamy na posypanie na wierzchu);  tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.

Następnie na każdy udziec nakładamy masło wraz z suszoną morelą ( kawałki masła  dajemy na mięso a na to morele),  zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i podlewamy ½ szklanki białego wina i ½ szklanki bulionu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40  minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa. Mięso wyjmujemy,  studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry.

 DSC_0033-001 DSC_0049

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.