Udka kurczaka zagrodowego w sosie teriyaki

Jak ostatnio kupiłam udka kurczaka zagrodowego to szukając pomysłu na to jak je zrobić przypomniałam sobie o jadanym czasami w mojej pracowniczej stołówce kurczaku w sosie teriyaki. Był tylko taki problem, że nie miałam w domu gotowego sosu.

Sięgnęłam więc do Internetu i tam były różne wersje, z różnymi składnikami. Zrobiłam więc swoją wersję, ze składnikami, które miałam w domu. Jak pisano podstawą są: suszony imbir, miód i sos sojowy. Można dodać trochę alkoholu, najlepiej sake ale ja nie miałam więc dodałam polskiej wódki.

Zrobienie takiego sosu nie było skomplikowane bo składniki łączy się, zagotowuje i mamy sos. Mój stoi w lodówce i następna będzie ryba w taki sosie.

Sos wyszedł naprawdę dobry. Miał taki orientalny smak, pachniał imbirem.

Do sosu teriyajki dodałam dodatkowo wyciśnięty czosnek, jeszcze trochę sosu sojowego, papryczkę chilli, sok z cytryny i konfiturę z czerwonej porzeczki – wyszła rewelacyjna marynata. Udka były wyjątkowo pyszne. Podałam do nich ryż ze świeżymi listkami mięty i to już było dopełnienie smaków.

Koniecznie spróbujcie.

 DSC_0053

Składniki

6 udek kurczaka zagrodowego

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki,

2 łyżki cukru,

Sok z ½ cytryny,

2łyżki sosu sojowego,

Sos teriyaki

1 szklanka wody,

½ szklanki sosu sojowego,

½ łyżeczki zmielonego imbiru,

3 łyżki wódki,

¼ łyżeczki czosnku w proszku,

3 łyżeczki miodu

Wykonanie

Sos teriyaki. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na sos i przechowujemy z słoiczku w lodówce.

Udka kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.

W misce przygotowujemy marynatę. Około 40 ml sosu teriyaki ( ze zrobionego wcześniej), sok z cytryny, cukier, wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojona drobno papryczka chilli, konfitura porzeczkowa, sos sojowy mieszamy. Udka zalewamy marynatą i przechowujemy około 1 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem / marynatą, w której były marynowane i pieczemy około 40 minut. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill i pieczemy jeszcze 10 minut.

Podajemy z ryżem wymieszamy z miętą.

DSC_0041

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.