Mięso z kurczaka zagrodowego jest zdecydowanie lepszym mięsem od takiego fermowego. Muszę Wam powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jakości kurczaka zagrodowego – miękka skórka, delikatne mięso. Teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do tego fermowego. Jak już kiedyś próbowaliście takiego kurczaka to zapewne podzielicie moje zdanie.
Dzisiaj przygotowałam udka kurczaka zagrodowego w pysznej marynacie z sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i mieszanki ziół. Wcześniej wyluzowałam mięso z kości aby upiec czyste mięso z cukinią i czerwoną cebulą.
Podsuwam Wam również sposób na pieczenie kurczaka i warzyw z użyciem zamoczonych wcześniej w wodzie papierów do pieczenia. Kiedyś przeczytałam o tym i muszę Wam powiedzieć, że teraz tylko tak piekę zarówno kurczaka, indyka jak też warzywa i ziemniaki. Pieczenie w takich zamoczonych papierach powoduje, że mięso i warzywa nie wysuszają się, są soczyste i mokre.
Składniki
6 udek kurczaka zagrodowego
Sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
Sok z jednej cytryny,
1 średnia cukinia,
2 czerwone cebule,
Łyżeczka wymieszanych, suszonych ziół : oregano, tymianek, cząber, mięta,
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Mięso z udek kurczaka trybujemy czyli luzujemy z kości. Potrzebny jest bardzo ostry nóż. Robię to w ten sposób, że nacinam mięso i ścięgna przy główce kości. Potem tnę mięso wzdłuż kości. Następnie mięso oddzielam nożem, przecinam wszystkie ścięgna. Dokładnie wycinam kość z mięsa – jeśli pozostaną jakieś chrząstki to też je wycinam . Tak wyluzowane mięso płuczemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, zioła, oliwę, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny mieszamy. Udka zalewamy marynatą ¾ częścią marynaty – trochę zostawiamy aby zalać cukinię i cebulę – przechowujemy około 1 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cukinię myjemy, suszymy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy paski, dość cienko każdy kawałek. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i marynatą . Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia, który wcześniej moczymy. Na to dajemy warzywa i udka kurczaka. Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim całość.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy blachę z mięsem i warzywami i pieczmy pod przykryciem około 50 minut. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia
Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 10 minut aż warzywa i mięso będą zarumienione.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz