Tak upieczone kacze udka posmakują wszystkim, którzy lubią kaczkę z owocami. Mięso jest soczyste, miękkie a z dodatkiem karmelizowanych gruszek smakuje wybornie.
Był to mój kolejny pomysł i eksperyment na nasze ulubione mięso kaczki. Wynik zachwycił moich gości dla których je przygotowałam, mnie również. Danie było pyszne.
Gruszki karmelizowane w białym winie z miodem i sosem z kaczki okazały się być rewelacyjnym dodatkiem do mięsa.
Składniki
2 kacze udka,
2 gruszki
½ szklanki białego wina,
Łyżka miodu,
Sól, pieprz,
Zaprawa do kaczki
2 łyżki oliwy,
Łyżka octu winnego,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
Sól, pieprz,
Wykonanie
W misce mieszamy wszystkie składniki do zaprawy. Kacze udka myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do miski z zaprawą – dokładnie mieszamy mięso aby było pokryte zaprawą. Tak przechowujemy około 1 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przykrywamy mięso i pieczemy około 1 godz.
W między czasie przygotowujemy gruszki. Myjemy je obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Do patelni dajemy wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia udek, wkładamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut – mieszamy od czasu do czasu.
Po godzinie pieczenia do udek dodajemy karmelizowane gruszki i pieczemy jeszcze ½ godz.
Cudowny przepis! Danie wyszło bardzo smaczne, zachwyciło nas. Wg mnie jak dotąd najlepszy przepis na kacze udka ever. Brawo!
Dziękuje i cieszę się, że smakowały !!