Mięso gęsi jest moim ulubionym. Przygotowuję je na różne sposoby ale najczęściej z dodatkiem owoców. Zarówno kaczka jak gęś świetnie komponują się z dodatkiem różnych owoców.
Tym razem przygotowałam uda gęsi z dodatkiem śliwek węgierek w aromacie z tymianku. Do tego zrobiłam pęczak z dodatkiem dyni, którą kupuję w sobotę w gospodarstwie Majlertów i potem w tygodniu dodaję ją do różnych potraw.
Gdyby ktoś mnie zapytał co mam obowiązkowo jesienią w lodówce, to z pewnością jest to dynia. Ostatnio zapiekłam na śniadanie owsiankę z dynią, córce zrobiłam do pracy placuszki z dynią i jabłkami…. Itd.
Dodałam do pęczaku dynię i nie byłabym sobą gdybym nie dodała szczypty chilli, która świetnie dodała pikanterii kaszy z dynią. Było to takie pęczotto z pęczaku jęczmiennego.
Działajcie bo teraz jest już dostępna w sklepach świeża gęś i można zrobić pyszny niedzielny obiad.
Składniki:
2 uda z gęsi,
3 łyżki tymianku,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz,
½ kg śliwek węgierek
Pęczak z dynią:
1 szklanka pęczaku jęczmiennego,
1 cebula,
Wywar z warzyw,
4 startej dyni,
Sól, pieprz,
Szczypta chilli,
2 łyżki masła
Wykonanie:
Uda z gęsi myjemy i moczymy 2 godziny w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy i suszymy. Przyprawy (2 łyżki tymianku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przykrywamy mięso i pieczemy 2 godz.
Śliwki myjemy, drylujemy z pestek i mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane śliwki dajemy do ud z gęsi, ponownie przykrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Sos jest lekko kwaskowaty ze śliwek więc nadaje mięsu super smak i wilgotność.
Na koniec pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy 10 minut. Gęś tak przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.
Podajemy z pęczakiem jęczmiennym z dynią i surówką z czerwonej kapusty.
Kaszę płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 4 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pęczak, podlewamy wywarem i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę cały czas mieszamy i podlewamy wywarem – tak gotujemy około 30 minut ( podobnie jak risotto). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy startą dynię, sól, pieprz, papryczkę chilli i dusimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz