Uda gęsi w sosie z dyni, świeżej żurawiny i czerwonej cebuli

 

Skoro mamy za chwilę 11 listopada to u mnie musi stać się zadość tradycji i na stole gości gęsina. Tym razem są to uda gęsi w przepysznym sosie z dyni, czerwonej cebuli, świeżej żurawiny w aromacie rozmarynu.
Doskonałe mięso, kremowy sos pachnący rozmarynem, lekko pikantny i kolorowy.
Do tego proponuję tłuczone ziemniaki, do których dodajcie wytopiony tłuszcz z pieczenia. Pycha!

Składniki na 4 osoby:

2 nogi gęsi około 1- 1 ½  kg

Szklanka świeżej żurawiny,

1/2 dyni hokkaido średniej wielkości,

2 ząbki czosnku,

1 czerwona cebula,

Listki rozmarynu,

Szczypta chilli w proszku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Uda  z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.

Przyprawy (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy w misce a następnie  dokładnie nacieramy nimi mięso .

Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Uda gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Dynię myjemy i kroimy w kostkę ( nie obieramy), mieszamy z   żurawiną, cebulą, solą, chilli  i pieprzem. Tak przygotowane  dajemy do mięsa ( trochę farszu pod uda),  dodajemy listki rozmarynu, przykrywamy i pieczemy jeszcze  około 1 godz.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia. 20 minut   przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę,  nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.

Jeśli po upieczeniu będzie dużo tłuszczu to odlewamy, możemy potem dać trochę do ziemniaków.
Wyjmujemy z garnka upieczony farsz i przecieramy przez sitko. Dajemy na dużą patelnię, dolewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy. Tak przygotowany sos podajemy z udami, ziemniakami pure  i surówką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.