Skoro mamy za chwilę 11 listopada to u mnie musi stać się zadość tradycji i na stole gości gęsina. Tym razem są to uda gęsi w przepysznym sosie z dyni, czerwonej cebuli, świeżej żurawiny w aromacie rozmarynu.
Doskonałe mięso, kremowy sos pachnący rozmarynem, lekko pikantny i kolorowy.
Do tego proponuję tłuczone ziemniaki, do których dodajcie wytopiony tłuszcz z pieczenia. Pycha!
2 nogi gęsi około 1- 1 ½ kg
Szklanka świeżej żurawiny,
1/2 dyni hokkaido średniej wielkości,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
Listki rozmarynu,
Szczypta chilli w proszku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.
Przyprawy (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy w misce a następnie dokładnie nacieramy nimi mięso .
Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Uda gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Dynię myjemy i kroimy w kostkę ( nie obieramy), mieszamy z żurawiną, cebulą, solą, chilli i pieprzem. Tak przygotowane dajemy do mięsa ( trochę farszu pod uda), dodajemy listki rozmarynu, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.
Jeśli po upieczeniu będzie dużo tłuszczu to odlewamy, możemy potem dać trochę do ziemniaków.
Wyjmujemy z garnka upieczony farsz i przecieramy przez sitko. Dajemy na dużą patelnię, dolewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy. Tak przygotowany sos podajemy z udami, ziemniakami pure i surówką.









Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz