Te czekoladki to stuprocentowa rozkosz czekoladowa. Już na sam ich widok 'ślinka cieknie’. Nie bez powodu wstawiam je dziś, ponieważ możemy je przygotować jako dodatek do prezentów na Wigilię, a nasi obdarowani prezentami będą smakować rozpływającą się w ustach słodycz. Myślę, że własnoręcznie wykonane czekoladki będą smakowały im jeszcze bardziej i będą cudownym dodatkiem do prezentu.
Składniki:
250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
kakao i pokruszone orzechy do obtoczenia
Wykonanie:
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognie, a następnie dorzucamy do niej połamane kawałki czekolady i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Taką jednolitą masę chłodzimy w lodówce przez całą noc. (Dla niecierpliwych, można schłodzić w zamrażarce ok 30min sprawdzając czy masa jest już wystarczająco zastygnięta, ale nie zmrożona).
Następnego dnia za pomocą łyżeczki formujemy z masy czekoladowej małe kulki, obtaczamy w kakao lub w posiekanych drobno orzechach.
Do masy można dodawać również przeróżne aromaty do nadania innego smaku czekoladkom. Jeśli wolimy bardziej mleczne czekoladki, można połowę porcji gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną.
Moc świątecznych serdeczności 🙂
Piękne praliny 🙂 Zdrowych i Wesołych Świąt dla Ciebie i całej Twojej rodzinki 🙂
Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).
Dziękuję ślicznie!