Zima w tym roku przyszła późno ale jednak przyszła i do tego z dużym mrozem. Ja co prawda miałam nadzieję, że nas w tym roku pominie ale jednak nie odpuściła. Jak robi się zimno, to jak wracam z pracy mam ochotę na coś ciepłego, najlepiej zupę. Muszę Wam powiedzieć, że zimą mogłabym jadać zupę na śniadanie, na obiad i kolację. Jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju zup, no może oprócz słodkich, owocowych. Jeśli nie mam w domu zupy to wyciągam placki tortilla i robię je w wersji na ciepło, z różnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja jest moją ulubioną bo jest z aromatycznymi warzywami na ciepło i serem kozim. Do tego dałam sos majonezowo-ketchupowy i miałam pyszne, lekkie danie na ciepło. Oczywiście jeśli ktoś lubi mięso to można dodać do tego grillowanego kurczaka, indyka, rybę i będzie równie dobre. Taką tortillę można sobie przygotować wcześniej i zabrać do pracy na śniadanie lub obiad.
Składniki (3-4 porcje):
3-4 placki tortilla pszenne
1 papryka
1 cebula,
1 mały bakłażan,
1 mała cukinia,
1 papryczka chilli,
2 ząbki czosnku,
Ser kozi twardy,
przyprawy: oregano, sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy:
– w paski paprykę, papryczkę chilli,
– w małe talarki cukinię i bakłażan,
– w kostkę cebulę i czosnek.
Bakłażan solimy i odstawiamy na 10 minut aż puści sok, który wycieramy następnie ręcznikiem papierowym ( bakłażan będzie mieć mniej goryczy).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę – dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy bakłażan, papryczkę chilli i cukinię – dalej dusimy warzywa na wolnym ogniu około 7-10 minut ( warzywa nie mogą być rozgotowane – muszą być lekko chrupiące). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dajemy stary ser kozi, wszystko lekko mieszamy ( ser zacznie się fajnie ciągnąć) i odstawiamy.
Placki tortilla lekko podgrzewamy na patelni, następnie układamy na nich warzywa i polewamy sosem majonezowo ketchupowym. Zawijamy, można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwijały oraz zawinąć w folię aluminiową.
Prezentuje się smakowicie:) świetny pomysł z dodaniem koziego sera:)
Dziękuję:) tak, dodanie sera koziego do warzyw to był dobry pomysł:)