Jest to ciekawa smakowo i prosta w wykonaniu kompozycja. W sam raz na przystawkę, także do konsumpcji z ” czymś mocniejszym”. Taka wersja tatara zadziwi nawet kapryśnych gości .
Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej, 6 jaj na twardo, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, tłuszcz gęsi – 10 gramów – tak jest w wersji oryginalnej, ale ja do smażenia użyłam zwykłego oleju, można oleju ze smalcem majeranek , sól, pieprz, przyprawa pikantna Wykonanie
Wątrobę oczyszczamy z tłuszczu i włókien, ja dodatkowo moczę przez pól godziny w mleku. Dzięki temu traci ona swoją gorycz. Następnie obsmażamy wątróbkę ze wszystkich stron i dodajemy plastry cebuli, pokrojone w kostkę jabłko i czosnek zgnieciony z solą. Przyprawiamy majerankiem i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ja pod koniec smażenia dodałam łyżeczkę sosu balsamico.
Po wystygnięciu siekamy w drobną kostkę wątróbkę, usmażoną z cebulą i jabłkiem, mieszamy z ugotowanymi na twardo i posiekanymi w kostkę jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, można też dodać mieszankę ostrych przypraw.
Trzymamy w lodówce godzinę. Podajemy z ciemnym chlebem. Do tego kieliszek zimnej wódeczki. Bez wódeczki też pyszne.??
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz