Jeśli chcecie zrobić przyjemność swoim najbliższym to takie tartoletki z kremem czekoladowym i truskawkami z pewnością sprawią dużo przyjemności dla podniebienia.
Ciasto jest bardzo kruche a krem z czekolady i serka mascarpone z dodatkiem truskawek to po prostu uczta dla podniebienia.
Nawet jeśli jesteście na diecie to na wakacjach zróbcie sobie małą przyjemność w postaci takich pysznych słodkości. Truskawki już się kończą więc działajcie.
Składniki na 8 sztuk
30 dag mąki,
200g masła,
4 żółtka,
15 dag cukru pudru,
1 cukier waniliowy
Krem czekoladowy
350 g serka mascarpone,
½ szklanki śmietanki 30 %
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru pudru
truskawki
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem. Pieczemy około 30-40 minut.
Upieczone studzimy.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy w misce aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder i na koniec serek mascarpone i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, po 1 łyżce i ucieramy cały czas.
Gotowy krem przekładamy do rękawa i wykładamy na tartoletki, na koniec dajemy kawałki truskawek.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz