Tartoletki na spodzie orkiszowym z brokułami, serem gorgonzola i ziarnami sezamu

Przed nami dłuższy,  majowy weekend. W tym roku mamy nawet dwa dłuższe majowe weekendy. Szykujecie się na jakieś wycieczki ? czy tradycyjnie zaczynacie grillowanie ? Na blogu jest zakładka  z przepisami na grilla – nie brakuje ich, korzystajcie.

Dzisiaj natomiast mam przepis na tartoletki na cieście orkiszowym z farszem z brokuła, gorgonzoli, czerwonej cebuli i ziaren sezamu. Takie tartoletki są dobrą przekąską dla gości ale równie dobre są do zabrania na drogę zamiast kanapki. A nawet na działkę do grillowanych smakołyków. Trzeba tylko wcześniej przygotować, spakować  i mamy pyszną przegryzkę.

DSC_1378

Przepis na ciasto na cztery porcje – 12 cm foremki lub jedna duża:

1 szklanka mąki orkiszowej,

 2 żółtka,

Szczypta soli,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody

Farsz:

1 brokuł,

1 małe  opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,

1 jajko,

150 g sera gorgonzola,

Łyżka ziaren sezamu,

Sól, pieprz,

3 ząbki czosnku

 1średnia czerwona  cebula,

10 dag sera mozarella,

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Brokuł gotujemy około 3 min, odcedzamy.  Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz – mieszamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Na ciasto dajemy  brokuły, pokrojoną w kostkę cebulę, dokładamy na to rozkruszony ser gorgonzola, następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec posypujemy serem mozarella i ziarnami sezamu.

 Pieczemy w 200 stopniach ok.  20 min (aż na wierzchu farsz  zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

 DSC_1381 DSC_1403

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.