Przed nami dłuższy, majowy weekend. W tym roku mamy nawet dwa dłuższe majowe weekendy. Szykujecie się na jakieś wycieczki ? czy tradycyjnie zaczynacie grillowanie ? Na blogu jest zakładka z przepisami na grilla – nie brakuje ich, korzystajcie.
Dzisiaj natomiast mam przepis na tartoletki na cieście orkiszowym z farszem z brokuła, gorgonzoli, czerwonej cebuli i ziaren sezamu. Takie tartoletki są dobrą przekąską dla gości ale równie dobre są do zabrania na drogę zamiast kanapki. A nawet na działkę do grillowanych smakołyków. Trzeba tylko wcześniej przygotować, spakować i mamy pyszną przegryzkę.
Przepis na ciasto na cztery porcje – 12 cm foremki lub jedna duża:
1 szklanka mąki orkiszowej,
2 żółtka,
Szczypta soli,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody
Farsz:
1 brokuł,
1 małe opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,
1 jajko,
150 g sera gorgonzola,
Łyżka ziaren sezamu,
Sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
1średnia czerwona cebula,
10 dag sera mozarella,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Brokuł gotujemy około 3 min, odcedzamy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz – mieszamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Na ciasto dajemy brokuły, pokrojoną w kostkę cebulę, dokładamy na to rozkruszony ser gorgonzola, następnie polewamy całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec posypujemy serem mozarella i ziarnami sezamu.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min (aż na wierzchu farsz zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz