Powrót z długiego majowego weekendu do pracy nie jest miły.
W tym roku odwiedziłam moją Przyjaciółkę w Norwegi i jestem zachwycona tym pięknym krajem. Czyste powietrze, dużo lasów, jezior, gór, piękne krajobrazy i kolorowe domki. Dłuższą relację z tego wyjazdu obiecuję przygotować później.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartoletki z kremem tahini i truskawkami. Na letni deser do kawy będą idealne.
Składniki na 8 sztuk
30 dag mąki,
200g masła,
4 żółtka,
7 dag cukru pudru,
Krem tahini:
4 łyżki pasty tahini,
4 łyżki płynnego miodu,
250 g serka mascarpone,
Truskawki,
Konfitura z truskawek,
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem.
Pieczemy około 30 minut.
Upieczone studzimy.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
Krem tahini. W misce ucieramy ser mascarpone z pastą tahini i miodem.
Tarolrtki smarujemy konfiturą truskawkową, następnie wykładamy krem tahini na tartoletki, na koniec dajemy kawałki truskawek.
O jejuuu, to wygląda jak spełnienie moich marzeń :))
Wyglądają pysznie 🙂 Zapraszam do konkursu na dania z truskawkami na Cookpad 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/438-najlepsze-przepisy-z-truskawkami