Tartaletki korzenne z jabłkami i orzechami

Przygotowane na kruchym, korzennym spodzie są dobrym zamiennikiem dla ciasta. Jeśli chcecie urozmaicić rodzinie lub gościom deser, to zachęcam do przygotowania takich mini tart na słodko. Ciasto kruche, tym razem z nutą korzenną  jest rewelacyjne bo można z niego robić ciasteczka ale równie dobrze sprawdzają się jako spód do tart, babeczek i tartaletek. Jest kruche, maślane i idealnie nadaje się do słodkich deserów. Jest też proste do przygotowania bo wystarczy zagnieść wszystko na stolnicy i dodać ulubione dodatki – ja dałam jabłka i orzechy ale można zrobić z gruszkami, rabarbarem, śliwkami, z kremem waniliowym,  „od wyboru do koloru”. Moja rodzina była zachwycona tartaletkami o smaku korzennym z dodatkiem jabłek, orzechów i bezą – świetny deser na zimowe wieczory.

 

Składniki na 8 sztuk

30 dag mąki,

200g masła,

5 żółtek,

15 dag cukru pudru,

2 łyżeczki przyprawy korzennej,

1 łyżeczka kakao,

70 dag jabłek,

Orzechy włoskie – duża garść,

Beza

4 białka,

20 dag cukru

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną, kakao i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

W między czasie podsmażamy jabłka. Obrane i wymyte kroimy na małe kawałki , przekładamy do garnka, dolewamy ½ szklanki wody i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą lekko miękkie ale nie rozgotowane – studzimy.

Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Następnie ubijamy białka z cukrem na bezę. Do  miski dajemy białka, szczyptę soli i ubijamy aż białka będą lekko sztywne. Następnie dodajemy po trochę cukru i ubijamy aż masa będzie kremowa.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko, bo farsz z jabłek może wyciekać. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej foremki  jabłka,  posypujemy orzechami a na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pianę z białek. Pieczemy około 30-40  minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.