Przygotowane na kruchym, korzennym spodzie są dobrym zamiennikiem dla ciasta. Jeśli chcecie urozmaicić rodzinie lub gościom deser, to zachęcam do przygotowania takich mini tart na słodko. Ciasto kruche, tym razem z nutą korzenną jest rewelacyjne bo można z niego robić ciasteczka ale równie dobrze sprawdzają się jako spód do tart, babeczek i tartaletek. Jest kruche, maślane i idealnie nadaje się do słodkich deserów. Jest też proste do przygotowania bo wystarczy zagnieść wszystko na stolnicy i dodać ulubione dodatki – ja dałam jabłka i orzechy ale można zrobić z gruszkami, rabarbarem, śliwkami, z kremem waniliowym, „od wyboru do koloru”. Moja rodzina była zachwycona tartaletkami o smaku korzennym z dodatkiem jabłek, orzechów i bezą – świetny deser na zimowe wieczory.
Składniki na 8 sztuk
30 dag mąki,
200g masła,
5 żółtek,
15 dag cukru pudru,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka kakao,
70 dag jabłek,
Orzechy włoskie – duża garść,
Beza
4 białka,
20 dag cukru
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną, kakao i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
W między czasie podsmażamy jabłka. Obrane i wymyte kroimy na małe kawałki , przekładamy do garnka, dolewamy ½ szklanki wody i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą lekko miękkie ale nie rozgotowane – studzimy.
Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Następnie ubijamy białka z cukrem na bezę. Do miski dajemy białka, szczyptę soli i ubijamy aż białka będą lekko sztywne. Następnie dodajemy po trochę cukru i ubijamy aż masa będzie kremowa.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko, bo farsz z jabłek może wyciekać. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej foremki jabłka, posypujemy orzechami a na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pianę z białek. Pieczemy około 30-40 minut.
Cudowne ,z chęcią bym się skusiła do kawy…
dziękuję i zachęcam do zrobienia 🙂