Tartaletki to takie małe tarty, zarówno w wersji wytrawnej jak też i słodkiej. Na blogu jest sporo przepisów na różne tarty bo jak już pisałam jestem ich wielką miłośniczką. Ostatnio zawitali do nas znajomi i postanowiłam ugościć ich czymś wyjątkowym. Tym razem przygotowałam mini tary z nadzieniem wytrawnym. Moi goście byli zachwyceni małymi przekąskami bo były smaczne i aromatyczne.
Składniki na ciasto ( 4 tartaletki)
1 żółtko,
Szczypta soli,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody
Farsz:
1 mały brokuł,
2 cebule białe i 2 cebule czerwone
Pół opakowania sera feta,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła
2 łyżki octu balsamico
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
20 dag sera mozarella
4 plastry boczku
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 3 min (od momentu jak zacznie wrzeć), odcedzamy i chłodzimy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy wyciśnięty czosnek, brokuł i dusimy krótko ( 3 minuty). Na koniec dodajemy pokruszony drobno ser feta i mieszamy razem delikatnie i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnię dajemy masło, dodajemy pokrojone w talarki cebule i dusimy na małym ogniu około 5-7 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico i dusimy jeszcze chwilę aby składniki się połączyły, ostawiamy do wystudzenia.
Boczek kroimy i podsmażamy bez tłuszczu na małym ogniu na chipsy z boczku. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formy do tartaletek.
Wykładamy farsze na ciasto warstwami. Pierwsza warstwa to farsz cebulowy, na to wykładamy farsz brokułowy i na koniec starty ser mozarella.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 – 30 min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni).
Przed podaniem tartaletek na każdą z nich wykładamy chipsy z boczku. Podawac najlepiej lekko ciepłe.
pyszne:)
Super przepis 🙂
mmm, pyszności 🙂