Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać i robić różne smakowitości.
W tym roku polubiłyśmy z córka koktajle z truskawkami. Robimy je najczęściej rano, z dodatkiem bananów, kiwi, mango…. Co tam mamy w domy w danym momencie.
Takie koktajle są niezwykle lekkie a jednocześnie energetyczne. Na blogu pojawią się jeszcze moje propozycje na takie śniadaniowe smoothie.
Natomiast dzisiaj mam dla was coś pysznego na niedzielny letni deser. Tarta z lekkim musem truskawkowym to coś wyjątkowo lekkiego i pysznego. Jest też nietrudna do zrobienia. Serek waniliowy, ser mascarpone i mus truskawkowy, zapieczone wcześniej a następnie dobrze schłodzone to idealny deser do kawy. Im dłużej przetrzymamy do schłodzenia w lodówce tym lepiej będzie smakować.
Przepis na ciasto:
3 żółtka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 łyżki mleka,
3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
1 ser mascarpone – 250 g ,
350 g serka waniliowego,
70 dag truskawek,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy mus truskawkowy
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i miksujemy z cukrem na mus.
Do miski dajemy ser mascarpone, serek waniliowy i miksujemy; następnie dodajemy jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy mus truskawkowy, mąkę i wszystko dobrze mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto mus. Wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 min. Po tym czasie zmieniamy piekarnik na pieczenie tylko spodu i pieczemy jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Najlepiej włożyć do lodówki na 2 godz..
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz