Prosta i szybka do zrobienia tarta z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem sera gorgonzola wymieszanego z mascarpone i do tego ziemniaczki.
Jeśli jesteście wielbicielami ziemniaków, tak jak ja, to ta tarta przypadnie Wam do smaku. Jest idealna na imprezy czy inne uroczystości bo smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie były dwie porcje na formach prostokątnych ale może być jedna na okrągłej formie to tarty.
Składniki na 2 porcje
1 opakowanie ciasta francuskiego,
4 łyżki sera gorgonzola,
100g mascarpone,
500 g ziemniaków,
Świeże listki rozmarynu,
Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki – najlepiej na mandolinie do warzyw. Solimy i mieszamy.
Ser gorgonzola mieszamy z mascapone.
Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze do pieczenia. Na tak przygotowane części ciasta rozsmarowujemy wymieszane sery, dajemy parę listków rozmarynu, na to układamy plasterki ziemniaków i skrapiamy je oliwą.
Pieczemy około 20 – 25 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz