Tarta z serem gorgonzola i ziemniakami

 

Prosta i szybka do zrobienia tarta z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem sera gorgonzola wymieszanego z mascarpone i do tego ziemniaczki.

Jeśli jesteście wielbicielami ziemniaków, tak jak ja, to ta tarta przypadnie Wam do smaku. Jest idealna na imprezy czy inne uroczystości  bo smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie były dwie porcje na formach prostokątnych ale może być jedna na okrągłej formie to tarty.

Składniki na 2 porcje

1 opakowanie ciasta francuskiego,

4 łyżki sera gorgonzola,

100g mascarpone,

500 g ziemniaków,

Świeże listki rozmarynu,

Sól, pieprz, oliwa

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki – najlepiej na mandolinie do warzyw. Solimy i mieszamy.

Ser gorgonzola mieszamy z mascapone.

Ciasto francuskie kroimy na dwie, prostokątne części. Układamy je na blasze do pieczenia. Na tak przygotowane  części  ciasta rozsmarowujemy wymieszane sery, dajemy parę listków rozmarynu, na to  układamy plasterki ziemniaków i skrapiamy je oliwą.

Pieczemy około 20 – 25  minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.