Tarta z kurkami i pomidorami

Dzisiejsza propozycja na tartę jest moją ulubioną. Są w niej wszystkie moje ulubione składniki: kurki, feta, pomidor itd…

Zachęcam do przygotowania teraz, kiedy mamy jeszcze świeże kurki ale myślę, że równie dobra będzie np. z innymi grzybami. Do tego lampka czerwonego wytrawnego wina, klimatyczna muzyka  i jesień nie będzie mi straszna.

Tarta z kurkami i pomidorami

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody

Farsz:

2 pomidory

1 małe  opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,

1 jajko,

Pół opakowania sera feta,

Sól, pieprz,

4 ząbki czosnku

15 dag kurek ,

 1 cebula,

10 dag sera mozarella,

1 łyżka masła,

tymianek

Wykonanie

Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Kurki myjemy, czyścimy i suszymy na durszlaku. Pomidory też myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kurki i dusimy  około 10 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz  i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz studzimy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz.  Wykładamy ciasto do formy a następnie na ciasto farsz kurkowy, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec nakładamy plastry pomidora. Posypujemy tartę tymiankiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30min, z tym, że po 20 minutach dodajemy starty ser mozarella i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.  Najlepsza jest ciepła.

Tarta z kurkami i pomidorami

Tarta z kurkami i pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

    • Brenia
      28 września
      Odpowiedz

      Dziękuję i pozdrawiam

  1. 1 października
    Odpowiedz

    tarta wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

    • Brenia
      2 października
      Odpowiedz

      dziękuję i zachęcam do zrobienia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.