Doskonała, letnia i kolorowa tarta z serem kozim i pomidorami.
Teraz kiedy mamy najlepsze pomidory w różnych kolorach i smakach, można przygotowywać pyszne dania z ich udziałem.
Ser kozi jako dodatek do tarty, na to różne, kolorowe pomidory w plasterkach, zapieczone na maślanym, kruchym spodzie traty. Czyż jest pyszniejsze połączenie …
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
1 jajko,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
2 jajka,
150 g serka koziego,
Parę pomidorów w różnych kolorach
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
Trochę masła do posmarowania,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
tymianek, bazylia, oregano
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Pomidory myjemy i kroimy na plastry.
Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser kozi, mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanową i pomidory.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni).
Dodajemy świeże zioła : tymianek, bazylię, oregano.
Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz