Tarta z kolorowymi pomidorami i serem kozim

Doskonała, letnia i kolorowa tarta z serem kozim i pomidorami. 
Teraz kiedy mamy najlepsze pomidory w różnych kolorach i smakach, można przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. 

Ser kozi jako dodatek do tarty, na to różne, kolorowe pomidory w  plasterkach, zapieczone na maślanym, kruchym spodzie traty. Czyż jest pyszniejsze połączenie …

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę): 

1 jajko, 

Szczypta soli, 

1 szklanka mąki pszennej, 

1/2 kostki masła, 

trochę zimnej wody 

Farsz:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 

2 jajka, 

150 g serka koziego, 

Parę pomidorów w różnych kolorach 

Sól, pieprz, 

2 ząbki czosnku, 

Trochę masła do posmarowania, 

Łyżka mąki ziemniaczanej, 

tymianek, bazylia, oregano 

Zamów składniki

Wykonanie 

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. 

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. 

 Pomidory myjemy i kroimy na plastry. 

Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser kozi, mąkę ziemniaczaną i mieszamy 

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanową i pomidory. 

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). 
Dodajemy świeże zioła : tymianek, bazylię, oregano.

Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.