Po świąteczno-sylwestrowym obżarstwie zdecydowanie mam dość ciężkiego jedzenia, mięs i innych dań. Dlatego z chęcią wyciągnęłam z zamrażalnika kurki, kupiłam cukinię i przyrządziłam tartę, która bardzo smakowała nam latem. Jest to miła odskocznia od pierogów, kapusty i innych typowo zimowych potraw i z pewnością zapachnie nam na chwilę letnim klimatem.
Składniki na ciasto :
1 żółtko,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
Szczypta soli,
trochę ciepłej wody
Farsz:
1 mała cukinia,
20 dag kurek,
1 cebula,
20 dag sera mozarella,
1 łyżka masła,
Pół opakowania sera feta,
Sól, pieprz,
1/2 pęczka koperku
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Całość podsmażamy około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i jeszcze chwilę dusimy. Tak przygotowany farsz studzimy.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, na to dajemy pokruszony w drobne części ser feta i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tarte startym serem mozarella i jeszcze pieczemy około 10 minut aż ser się przyrumieni.
Uwielbiam cukinie więc i to pokochałam !! 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
tam gdzie kurki, tam i świetny smak. Te grzyby potrafią zdziałać cuda! myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
pysznie wyglada:)