Tarta z ciasta filo z kremem pistacjowym i śliwkami

Dostałam ostatnio od koleżanki z pracy piękną formę na tartę z ceramiki z Bolesławca. Kolory tej formy  są piękne i od razu pomyślałam, że słodka tarta ze śliwkami ( kolory w tonacji śliwek) będzie idealna. Skoro mamy sezon na dorodne świeże śliwki to nie czekałam długo. Ciasto filo było w lodówce więc zrobiłam tartę z kremem pistacjowym i śliwkami, na cieście filo.

Pyszna i kolorowa, prosta i szybka do zrobienia i idealna do weekendowej kawy.

 

Składniki

Przepis (  forma średnica 25 cm): 

3  potrójne arkusze ciasta filo

100 g  roztopionego masła,

250 g serka mascarpone,

3-4 łyżki kremu pistacjowego,

400 g śliwek węgierek lub innych,

2-3 figi,

1 łyżka cukru trzcinowego,

Garść rozdrobnionych pistacji

Wykonanie

Śliwki drylujemy z pestek, myjemy, przekrawamy na pół i suszymy.

Krem mascarpone mieszamy z kremem pistacjowym na gładką masę.

Formę na tartę smarujemy masłem. Układamy warstwami na krzyż ciasto filo, smarując każdą warstwę roztopionym masłem. Końce zostawimy bez smarowania aby później zawinąć na owoce. Rozsmarowujemy krem pistacjowy na cieście, dodajemy śliwki i posypujemy cukrem trzcinowym i pistacjami. Zwijamy brzegi ciasta do środka, smarując je resztą masła.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180  stopni i pieczemy 35-40 minut.

Gotowe wyjmujemy i dodajemy kawałki fig lub innych sezonowych owoców

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.