Tarta z białą kiełbasą i sosem chrzanowym

Biała kiełbasa to następny tradycyjny składnik Świąt Wielkanocnych. Dodajemy ją do żurku, smażymy z cebulką, lub podajemy gotowaną z chrzanem.

Moja dzisiejsza wersja białej kiełbasy jest trochę odmienna od tradycyjnej. Dodałam ją do tarty w sosie chrzanowym i zapiekłam. Nie wiem jak Wam to się spodoba ale  tarta jest pyszna .

Kupiłam surową kiełbasę – można kupić sparzoną lub już ugotowaną – sparzyłam a następnie wystudzoną pokroiłam w plasterki. Aby podkreślić smak kiełbasy, podsmażyłam ją z cebulką i czosnkiem z dodatkiem rozmarynu. Pyszne połączenie.

Tak przygotowaną kiełbasę zapiekłam w sosie chrzanowym z dodatkiem śmietany i sera mozarella.

Możecie mi nie wierzyć ale to wyszło rewelacyjnie smaczne

DSC_0947

Przepis na ciasto :

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka  mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

Farsz:

2-3 białe kiełbasy,

250 ml śmietany 12%,

2 łyżki chrzanu,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Rozmaryn i tymianek suszony,

2 ząbki czosnku

1 cebula,

Ser mozarella miękki ( około 200g)

Wykonanie:

Do miski  przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy trochę ciepłej wody ( jeśli będzie potrzeba 1 lub 2 łyżki ) – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy  dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na ½  godz. do lodówki.

W między czasie przygotowujemy kiełbasę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, czosnek i kiełbasę w plasterki. Całość podsmażamy i dodajemy suszonego rozmarynu, mieszamy i minutę jeszcze smażymy. Odstawiamy z ognia i studzimy.

Gotowe, schłodzone  ciasto  wałkujemy i wykładamy nim formę tarty wysmarowaną tłuszczem ( ja smaruję olejem).

Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz, chrzan, i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzoną kiełbasę,  polewamy śmietaną. Następnie wykładamy plasterki mozarelli i posypujemy suszonym tymiankiem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 30- 35  min.

Najlepsza jest ciepła,  ale zimna równie pyszna.

 DSC_0945 DSC_0957

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.