Biała kiełbasa to następny tradycyjny składnik Świąt Wielkanocnych. Dodajemy ją do żurku, smażymy z cebulką, lub podajemy gotowaną z chrzanem.
Moja dzisiejsza wersja białej kiełbasy jest trochę odmienna od tradycyjnej. Dodałam ją do tarty w sosie chrzanowym i zapiekłam. Nie wiem jak Wam to się spodoba ale tarta jest pyszna .
Kupiłam surową kiełbasę – można kupić sparzoną lub już ugotowaną – sparzyłam a następnie wystudzoną pokroiłam w plasterki. Aby podkreślić smak kiełbasy, podsmażyłam ją z cebulką i czosnkiem z dodatkiem rozmarynu. Pyszne połączenie.
Tak przygotowaną kiełbasę zapiekłam w sosie chrzanowym z dodatkiem śmietany i sera mozarella.
Możecie mi nie wierzyć ale to wyszło rewelacyjnie smaczne
Przepis na ciasto :
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
Farsz:
2-3 białe kiełbasy,
250 ml śmietany 12%,
2 łyżki chrzanu,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Rozmaryn i tymianek suszony,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
Ser mozarella miękki ( około 200g)
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy trochę ciepłej wody ( jeśli będzie potrzeba 1 lub 2 łyżki ) – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na ½ godz. do lodówki.
W między czasie przygotowujemy kiełbasę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, czosnek i kiełbasę w plasterki. Całość podsmażamy i dodajemy suszonego rozmarynu, mieszamy i minutę jeszcze smażymy. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Gotowe, schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę tarty wysmarowaną tłuszczem ( ja smaruję olejem).
Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz, chrzan, i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzoną kiełbasę, polewamy śmietaną. Następnie wykładamy plasterki mozarelli i posypujemy suszonym tymiankiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 30- 35 min.
Najlepsza jest ciepła, ale zimna równie pyszna.
Super pomysł!