Jak już pisałam moim i mojej rodziny ulubionym daniem jest tarta. Robię je w wersji na słodko, z warzywami, kurczakiem itp… Jest to znakomita przekąska, którą przygotowuje się szybko a danie jest naprawdę wykwintne i smaczne.
Od jakiegoś tygodnia, albo dwóch możemy się cieszyć świeżymi polskimi cukiniami, dlatego właśnie, dziś proponuję tartę z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym.
Muszę dodać, że cukinia to jedno z moich warzywnych faworytów, świetnie się nadaje do zapiekania, duszenia, czy grillowania.
Przepis na ciasto :
1 żółtko,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłej wody
Farsz:
1 cukinia,
1 pomidor
1 duże opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,
1 jajko,
2 kulki sera mozarella,
Pół opakowania sera feta,
Sól, pieprz, zioła prowansalskie,
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Cukinię kroimy w plastry, grilujemy i chłodzimy. Pomidor kroimy w plastry. Do miski wlewamy śmietanę, pokruszony ser feta, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Wszystkie wymieszane składniki wykładamy na ciasto, następnie na to grilowaną cukinię, pomidor, posypujemy solą, pieprzem, i ziołami prowansalskimi. Na koniec ser mozarella pokrojony w plasterki.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.
?
Breniu, taka wiosenno-letnia, pyszna!
Wygląda pięknie, śliczne fotki 🙂 chętnie bym taka zjadła 🙂
Bardzo apetyczna! Chcialabym, zeby i u mnie tarty cieszyly sie takim powodzeniem.