Waniliowa tarta z gruszkami

Już zapewne piekliście w tym roku jakieś ciasto z gruszkami, wszak  sezon mamy w pełni. Ja  również postanowiłam zrobić ciasto z gruszkami ( jesienną wersję) i rodzina jednym głosem wskazała  na tartę. Zrobiłam więc tartę z kremem waniliowym  i gruszkami. Połączenie okazało się być trafione; wyszło pyszne i aromatyczne ciasto, które zniknęło w mig. Polecam zrobienie takiej tarty teraz, bo  gruszek mamy pod dostatkiem i najlepsze są jesienią.

Przepis na ciasto:

4 żółtka,

Szczypta soli,

1 ? szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka,

3 łyżki cukru

5 gruszek; ja miałam konferencje

Krem waniliowy

1 duża, słodka  śmietana – 36 %

wanilia – laska wanilii,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

pół szklanki cukru pudru,

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka,


Przygotowanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2  godz.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 11 października
    Odpowiedz

    Witam. Ja dzisiaj robię te szaszłyczki dla wnuków i dla dorosłych. Napewno będą pychotka.
    Dziękuje i pozdrawiam

  2. roxanadelicje
    11 października
    Odpowiedz

    Super przepis na jesień. Na pewno się skuszę 🙂

  3. kuchennefascynacje
    11 października
    Odpowiedz

    Wspaniale wygląda 🙂

  4. 12 października
    Odpowiedz

    Wspaniała jesienna tarta. Na pewno się skuszę i niedługo taką zrobię 🙂

  5. kuchnia_breni
    13 października
    Odpowiedz

    Polecam, smacznego 🙂

  6. Cheza
    11 listopada
    Odpowiedz

    Zrobiłam tą tartę w sumie 4 razy pod rząd! Była tak dobra, nikt się nie najadł nią, a jak tylko ktoś o niej usłyszał to też chciał spróbować 🙂 Przepyszna! Prosta do zrobienia i nie wymaga dużo czasu – w sam ran na mój poziom umiejętności pieczenia 😉 Dziękuję za ten przepis!

  7. kuchnia_breni
    11 listopada
    Odpowiedz

    To ja dziękuję za te miłe słowa!

  8. Gość
    15 listopada
    Odpowiedz

    czy ciasto trzeba wstawić do piekarnika od razu po wyłożeniu nim formy, czy dopiero jak nałozymy krem?

  9. kuchnia_breni
    15 listopada
    Odpowiedz

    Ciasto pieczemy razem z kremem, po nałożeniu go na surowe ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.