Już zapewne piekliście w tym roku jakieś ciasto z gruszkami, wszak sezon mamy w pełni. Ja również postanowiłam zrobić ciasto z gruszkami ( jesienną wersję) i rodzina jednym głosem wskazała na tartę. Zrobiłam więc tartę z kremem waniliowym i gruszkami. Połączenie okazało się być trafione; wyszło pyszne i aromatyczne ciasto, które zniknęło w mig. Polecam zrobienie takiej tarty teraz, bo gruszek mamy pod dostatkiem i najlepsze są jesienią.
Przepis na ciasto:
4 żółtka,
Szczypta soli,
1 ? szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka,
3 łyżki cukru
5 gruszek; ja miałam konferencje
Krem waniliowy
1 duża, słodka śmietana – 36 %
wanilia – laska wanilii,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka,
Przygotowanie
Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.
Witam. Ja dzisiaj robię te szaszłyczki dla wnuków i dla dorosłych. Napewno będą pychotka.
Dziękuje i pozdrawiam
Super przepis na jesień. Na pewno się skuszę 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
Wspaniała jesienna tarta. Na pewno się skuszę i niedługo taką zrobię 🙂
Polecam, smacznego 🙂
Zrobiłam tą tartę w sumie 4 razy pod rząd! Była tak dobra, nikt się nie najadł nią, a jak tylko ktoś o niej usłyszał to też chciał spróbować 🙂 Przepyszna! Prosta do zrobienia i nie wymaga dużo czasu – w sam ran na mój poziom umiejętności pieczenia 😉 Dziękuję za ten przepis!
To ja dziękuję za te miłe słowa!
czy ciasto trzeba wstawić do piekarnika od razu po wyłożeniu nim formy, czy dopiero jak nałozymy krem?
Ciasto pieczemy razem z kremem, po nałożeniu go na surowe ciasto.