Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z cukinią

Ta tarta powstała  z resztek, jakie miałam w lodówce. Jak wróciłam z pracy, otworzyłam lodówkę i zobaczyłam, że jest tam  po trochę różnych składników ( trochę sera koziego, ricotty, cukinii, jogurtu ), postanowiłam wykorzystać to wszystko do jakiegoś dania. Miałam też ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną więc przyszedł pomysł na tartę bo wytrawne tarty bardzo lubię. Są dobre na ciepło jak też na zimno. Można je zabrać do pracy albo zrobić dla gości i podać z kieliszkiem białego, schłodzonego wina.

Składniki na ciasto (  forma 25 cm):

Spód:

2 jajka,

Sól,

Liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego,

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 łyżki mąki ryżowej,

Farsz:

Cukinia ,

1 papryczka chilli,

Ser kozi,

100 g sera risotta,

Szklanka jogurtu greckiego,

2 jajka,

Sól, pieprz,

1 ząbek czosnku

Tymianek, bazylia

Wykonanie

Przygotowujemy spód.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. Gotową przykrywamy i studzimy. Można dzień wcześniej ugotować.

Przygotowujemy farsz. Myjemy cukinie i kroimy w talarki. Papryczkę chilli kroimy w paski.

W misce mieszamy jogurt  z solą, pieprzem, tymiankiem – dodajemy jajka i widelcem ubijamy. Na koniec dodajemy sery, wyciśnięty czosnek, mąkę ryżową, chilli   i mieszamy do uzyskania jednolitej masy..

Wystudzoną kaszę jaglaną mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i mąką ryżową,  wykładamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 10 minut.

Wyjmujemy podpieczony spód i dajemy masę serowo-jogurtową. Na to układamy na przemian plastry cukinii– doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem .

Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut .

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.