Ta tarta powstała z resztek, jakie miałam w lodówce. Jak wróciłam z pracy, otworzyłam lodówkę i zobaczyłam, że jest tam po trochę różnych składników ( trochę sera koziego, ricotty, cukinii, jogurtu ), postanowiłam wykorzystać to wszystko do jakiegoś dania. Miałam też ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną więc przyszedł pomysł na tartę bo wytrawne tarty bardzo lubię. Są dobre na ciepło jak też na zimno. Można je zabrać do pracy albo zrobić dla gości i podać z kieliszkiem białego, schłodzonego wina.
Składniki na ciasto ( forma 25 cm):
Spód:
2 jajka,
Sól,
Liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego,
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 łyżki mąki ryżowej,
Farsz:
Cukinia ,
1 papryczka chilli,
Ser kozi,
100 g sera risotta,
Szklanka jogurtu greckiego,
2 jajka,
Sól, pieprz,
1 ząbek czosnku
Tymianek, bazylia
Wykonanie
Przygotowujemy spód.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. Gotową przykrywamy i studzimy. Można dzień wcześniej ugotować.
Przygotowujemy farsz. Myjemy cukinie i kroimy w talarki. Papryczkę chilli kroimy w paski.
W misce mieszamy jogurt z solą, pieprzem, tymiankiem – dodajemy jajka i widelcem ubijamy. Na koniec dodajemy sery, wyciśnięty czosnek, mąkę ryżową, chilli i mieszamy do uzyskania jednolitej masy..
Wystudzoną kaszę jaglaną mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i mąką ryżową, wykładamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 10 minut.
Wyjmujemy podpieczony spód i dajemy masę serowo-jogurtową. Na to układamy na przemian plastry cukinii– doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem .
Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz