Tarta z kurkami i szparagami

Dawno nie robiłam tarty warzywnej więc nadrabiam zaległości i mam dzisiaj pyszną tartę z kurkami i szparagami. Już wielokrotnie pisałam, że wytrawne tary to moje ulubione danie, jest dobra na ciepło jak też na zimno.

Można ją zabrać do pracy na lunch. Będzie też rewelacyjna na letnią kolację z białym schłodzonym winem. Sprawdza się na przyjęcia i inne letnie imprezy.

Do mojej dodałam ulubione produkty : kurki, zielone szparagi, aromatyczny sos z dodatkiem czosnku, tymianku i koperku.

 

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

Szparagi zielone – parę sztuk,

200 ml  gęstego jogurtu naturalnego,

2 jajka,

Sól, pieprz,

4 ząbki czosnku

20 dag kurek,

1 cebula,

10 dag sera mozarella,

1 łyżka masła,

Koperek i tymianek

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę  wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Kurki czyścimy i  płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, kurki i dusimy  około 10 minut –  studzimy.

Do miski wlewamy jogurt,  jajka, wyciśnięty czosnek, tymianek, koperek ( drobno pokrojone) sól, pieprz, mieszamy wszystko.

Wykładamy na ciasto podsmażone kurki,  następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną, szparagi i na koniec posypujemy serem mozarella.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.