Tarta na cieście orkiszowym z kremem z mango i bitą śmietaną

Ta tarta to niebo w…. Jest pyszna, lekka i orzeźwiająca. Jest w niej wszystko co lubimy: mango, bita śmietana i pestki granatu.

Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej –  było równie dobre i kruche  jak z jasnej mąki.

Jeśli chcecie sobie poprawić humor w te jesienne, pochmurne dni to taki deser będzie najlepszym lekarstwem. Krem z serka mascarpone z dodatkiem musu z mango był rewelacyjny. Do tego bita śmietana i orzeźwiające pestki granatu dopełniły smaku.

Pyszności do niedzielnej kawy – zachęcam do zrobienia.

grana-062

grana-030

 

Składniki: (na dużą formę)

3 żółtka

1 ½ szklanki mąki orkiszowej,

½ szklanki mąki pszennej,

2 łyżki cukru pudru,

1/2 kostki masła

1 łyżka mleka

Krem z mango:

1 duże dojrzałe mango,

1 małe opakowanie serka mascarpone,

1 ½ łyżki cukru pudru,

Bita śmietana:

250 ml  śmietanki kremówki(36%)

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

1 opakowanie śmietan-fix

1 dojrzały owoc granatu

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.  Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Przygotowujemy krem. Mango obieramy i wykrawamy miąższ do naczynia, następnie blendujemy na mus. Do musu dodajemy po łyżce serka, cukier puder i znowu blendujemy wszystko.

Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna.

Gotowy krem z mango nakładamy na ostudzone ciasto, na to dajemy bitą śmietanę a na koniec posypujemy pestkami granatu. Odstawiamy  do lodówki na minimum  godzinę.

grana-022

grana-042

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 25 listopada
    Odpowiedz

    Zapowiada się bardzo smacznie ,wygląda kusząco
    Pyszności )

  2. 25 listopada
    Odpowiedz

    Rzeczywiście musi smakować niebiańsko, wszystko co lubię 😀

  3. 26 listopada
    Odpowiedz

    Obłędnie kremowa, i te chrupiące pesteczki… Bajka 🙂

  4. Lidia
    11 września
    Odpowiedz

    Witam, czy ten krem nie jest za rzadki?
    Mogą do serka mascarpone dodać gotową pulpę?
    Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam Lidia

  5. Brenia
    14 września
    Odpowiedz

    Myślę, że można dodać gotową pulpę. Mój krem z musem z mango nie był rzadki bo mascarpone jest gęste. Na początku trochę był ale w lodówce stężał. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.