Ta tarta to niebo w…. Jest pyszna, lekka i orzeźwiająca. Jest w niej wszystko co lubimy: mango, bita śmietana i pestki granatu.
Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej – było równie dobre i kruche jak z jasnej mąki.
Jeśli chcecie sobie poprawić humor w te jesienne, pochmurne dni to taki deser będzie najlepszym lekarstwem. Krem z serka mascarpone z dodatkiem musu z mango był rewelacyjny. Do tego bita śmietana i orzeźwiające pestki granatu dopełniły smaku.
Pyszności do niedzielnej kawy – zachęcam do zrobienia.
Składniki: (na dużą formę)
3 żółtka
1 ½ szklanki mąki orkiszowej,
½ szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 kostki masła
1 łyżka mleka
Krem z mango:
1 duże dojrzałe mango,
1 małe opakowanie serka mascarpone,
1 ½ łyżki cukru pudru,
Bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki(36%)
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (mały)
1 opakowanie śmietan-fix
1 dojrzały owoc granatu
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Przygotowujemy krem. Mango obieramy i wykrawamy miąższ do naczynia, następnie blendujemy na mus. Do musu dodajemy po łyżce serka, cukier puder i znowu blendujemy wszystko.
Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna.
Gotowy krem z mango nakładamy na ostudzone ciasto, na to dajemy bitą śmietanę a na koniec posypujemy pestkami granatu. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Zapowiada się bardzo smacznie ,wygląda kusząco
Pyszności )
Rzeczywiście musi smakować niebiańsko, wszystko co lubię 😀
Obłędnie kremowa, i te chrupiące pesteczki… Bajka 🙂
Witam, czy ten krem nie jest za rzadki?
Mogą do serka mascarpone dodać gotową pulpę?
Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam Lidia
Myślę, że można dodać gotową pulpę. Mój krem z musem z mango nie był rzadki bo mascarpone jest gęste. Na początku trochę był ale w lodówce stężał. Pozdrawiam !
Nie dość, że pyszna to na dodatek zdrowa. Nic dodać nic ująć.
Dokładnie !