Tagliatelle ze szparagami, łososiem i truskawkami

Bardzo letnia i przepyszna  wersja makaronu. Szparagi, truskawki, świeże zioła to dodatki, które zagwarantują, że danie będzie wyjątkowo smaczne.

Łososia smażymy razem z truskawkami – nie zbyt długo  bo mają być tylko delikatnie podsmażone-  z dodatkiem soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Truskawki delikatnie puszczą sok i połączą się z aromatem łososia, oliwy i soku z cytryny.

Natomiast świeże zioła – bazylia i natka pietruszki w połączeniu z czosnkiem i szparagami dadzą  nam podstawę do łososia z truskawkami.  Taki makaron posypujemy  obficie parmezanem  i jest niebo w……  mniam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:

½ opakowania makaronu tagliatelle,

6 – 7 gałązek zielonych szparagów,

300 g filetu z łososia,

300 g truskawek,

4 ząbki czosnku,

Kilka listków świeżej bazylii,

Natka pietruszki,

Sok z ½ cytryny,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na połówki.

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i świeżą bazylię myjemy i kroimy drobno.

Filet z łososia myjemy,  suszymy, kroimy na dwie  części i wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut . Następnie dodajemy pokrojone truskawki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem  i smażymy razem około 5 minut, odwracając łososia i truskawki od czasu do czasu.

 Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  pokrojone szparagi  i dusimy 4 minuty. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.

Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami, dodajemy natkę pietruszki z bazylią i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy po kawałku łososia z truskawkami i sosem, który się wytworzył  i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.