Bardzo letnia i przepyszna wersja makaronu. Szparagi, truskawki, świeże zioła to dodatki, które zagwarantują, że danie będzie wyjątkowo smaczne.
Łososia smażymy razem z truskawkami – nie zbyt długo bo mają być tylko delikatnie podsmażone- z dodatkiem soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Truskawki delikatnie puszczą sok i połączą się z aromatem łososia, oliwy i soku z cytryny.
Natomiast świeże zioła – bazylia i natka pietruszki w połączeniu z czosnkiem i szparagami dadzą nam podstawę do łososia z truskawkami. Taki makaron posypujemy obficie parmezanem i jest niebo w…… mniam
Składniki na 2 porcje:
½ opakowania makaronu tagliatelle,
6 – 7 gałązek zielonych szparagów,
300 g filetu z łososia,
300 g truskawek,
4 ząbki czosnku,
Kilka listków świeżej bazylii,
Natka pietruszki,
Sok z ½ cytryny,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na połówki.
Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i świeżą bazylię myjemy i kroimy drobno.
Filet z łososia myjemy, suszymy, kroimy na dwie części i wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut . Następnie dodajemy pokrojone truskawki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i smażymy razem około 5 minut, odwracając łososia i truskawki od czasu do czasu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone szparagi i dusimy 4 minuty. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami, dodajemy natkę pietruszki z bazylią i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy po kawałku łososia z truskawkami i sosem, który się wytworzył i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz